Svet 4.1.2017 5:30

V newyorškem Guggenheimovem muzeju februarja razstava ob 80-letnici fundacije

New York, 4. januarja - V newyorškem Guggenheimovem muzeju za februar napovedujejo odprtje razstave Vizionarji: Snovanje modernega Guggenheima. Postavitev, s katero bodo obeležili 80-letnico Fundacije Solomon R. Guggenheim, bo združila več kot 170 del moderne umetnosti iz stalnih zbirk Guggenheimovih muzejev v New Yorku in Benetkah.

ZDA, New York. Guggenheimov muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Guggenheimov muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so zapisali na spletni strani muzeja, bo razstava predstavila ne le avantgardne inovacije od poznega 19. do sredine 20. stoletja, ampak tudi delovanje šestih mecenov, ki so pripomogli k prepoznavnosti nekaterih najpomembnejših umetnikov njihovega časa.

Na prvem mestu je ustanovitelj muzeja Solomon R. Guggenheim (1861-1949), ki se je ob podpori in svetovanju v Nemčiji rojene umetnice Hille Rebay (1890-1967) odmaknil od tega, kar je tedaj tradicionalno zanimalo zbiratelje in dal prednost nepredmetni oziroma abstraktni umetnosti, ki jo je začel ruski slikar Vasilij Kandinski. Guggenheimova zbirka, ki se je formirala v času ekonomske krize in druge svetovne vojne v 30. in 40. letih minulega stoletja, je bila tedaj edinstvena. Bila je tudi temelj leta 1937 ustanovljene fundacije.

Stalno zbirko je sprva sooblikovalo devet zasebnih zbirk. To so bile ob že omenjeni zbirki Solomona R. Guggenheima še zbirka del nemškega ekspresionizma in zgodnjega abstraktnega ekspresionizma Karla Nierendorfa, zbirka slik in kipov Katherine S. Dreier in zbirka Peggy Guggenheim, ki se je osredotočala na abstrakcijo in nadrealizem.

Sooblikovale so jo še zbirka del impresionizma, postimpresionizma in zgodnje moderne Justina K. in Hilde Thannhauser, del zbirke Hille von Rebay, zbirka del ameriških minimalistov in konceptualne umetnosti 60. in 70. let minulega stoletja Giuseppeja Panze di Biuma, zbirka fundacije Roberta Mapplethorpa ter zbirka filma, videov, fotografije in novih medijev fundacije Bohen. Pozneje se je zbirka še povečevala.

Na razstavi bodo predstavljena dela priznanih umetnikov, kot so bili Alexander Calder, Paul Cezanne, Marc Chagall, Kandinski, Paul Klee, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Jackson Pollock in Vincent van Gogh. Ob njih bodo na ogled tudi dela nekaterih širši javnosti danes manj poznanih umetnikov.