Svet 3.1.2017 11:52

Umrl umetnostni kritik John Berger, avtor Načinov gledanja

London, 3. januarja - V starosti 90 let je umrl britanski umetnostni kritik John Berger. Najbolj znan je bil po knjigi Načini gledanja, kritiki estetike zahodne kulture, ki je dostopna tudi v slovenskem prevodu. Po poročanju britanskih medijev je bil vizionarski pisec, ki je pomagal predrugačiti način opazovanja in dojemanja umetnosti.

Rodil se je v Hackneyju na severu Londona in kariero začel kot slikar, nato se je posvetil pisanju. Njegova dela so segala od romanov in poezije do scenarijev, zapisov o fotografiji, izkoriščanju migrantskih delavcev in palestinskega boja za suverenost.

Močno je vplival na položaj vizualne umetnosti s knjigo Načini gledanja po istoimenski televizijski seriji BBC iz leta 1972. Načini gledanja je učbenik, priročnik in nepogrešljivo branje za vse tiste, ki si želijo razumeti razmerja med biološkimi, estetskimi in kulturološkimi aspekti vizualne recepcije, ter za vse tiste, ki si želijo ob pomoči Bergerjeve poglobljene analize ponovno premisliti kulturno zgodovino gledanega in videnega.

Izhodišče za razmišljanja je Berger našel v tekstu Walterja Benjamina Umetnina v času, ko jo je mogoče tehnično reproducirati, ki je postavil še danes nepresežene teoretske temelje za razmislek o spremembah, ki jih v našo vizualno občutljivost vnaša tehnična sposobnost neskončnega reproduciranja in množenja podob. "Eseji v knjigi nam predlagajo način, kako razumeti tradicijo in uživati z očmi sodobnosti," so leta 2008 zapisali v založbi Emanat, kjer je knjiga izšla v prevodu Katje Grabnar.

Leta 1958 je Berger izdal romaneskni prvenec A Painter of our Time, za roman G, ki je prav tako dostopen v slovenščini v prevodu Janka Modra, pa je leta 1972 dobil nagrado booker. Zadnja leta je živel v Franciji.