Slovenija 4.1.2017 8:00

V Bežigrajski galeriji 1 fotografije Jake Bregarja

Ljubljana, 4. januarja - V Bežigrajski galeriji 1 bodo drevi na ogled postavili fotografije Jake Bregarja. Pregledna razstava fotografij, nastalih med letoma 1982 in 2016, predstavlja umetnikove bistvene serije črno-belih fotografij, ki si sledijo v ciklusih kot kadri iz posameznih filmov. Bregar je večinoma fotografiral prizore iz narave in urbanih okolij.

Predstavljene bodo serije črno-belih fotografij z naslovi Drevesa ne znajo bežati, Preprosta foto zgodba - Kaplja, Zeleno črno/belo, Valovanja, Minevanje in Jabolko, so sporočili iz Bežigrajske galerije.

Ciklus Drevesa ne znajo bežati je nastajal skoraj 20 let. "Prve fotografije so dokaj klasične, izhajajoč iz manire krajinske fotografije, vendar sem hotel to nadgraditi z malo drugačnim pristopom do te teme. Odločil sem se za gibajočo kamero, zato ker drevesa 'ne znajo bežati'", je o prvi seriji zapisal Bregar.

Pri Preprostih foto zgodbah je poskušal dati fotografiji poleg osnovnega vizualnega pogleda še zgodbo, pri ciklusu Zeleno črno/belo je za izhodišče vzel navadni regrat s svojimi nenavadnimi oblikami, pri ciklusu fotografij Valovanje pa je želel zadevo še bolj minimalizirati. "Želel sem predvsem doseči svetlobne učinke ob iskanju estetskih form," je pojasnil. Minevanje pa je ciklus, ki ima najdaljšo dobo nastajanja, še vedno traja in še ni končano, je dodal.

Prav vse fotografije z razstave predstavljajo avtorjevo skrajno zavezujoče verjetje o sobivanju človeka v naravi in z njo. V seriji Minevanja opozarja na uničevanje arhitekturne dediščine, pa je ob razstavi zapisal kustos Miloš Bašin.

Iz razstavljenih del je mogoče razbrati, da je Bregar tudi avtor številnih filmov. "Prav to je vzrok, da nas sosledje njegovih fotografij spominja na navidezne sekvence iz njegovih filmov. Prav ta zaporedja nas vpeljejo v neskončnost minevanja vsega in hkrati dokumentiranja posameznih podob - opominjajo nas, da so vsi naši pogledi v bistvu neskončen film," je pojasnil Bašin.

Bregar v svojih fotografijah po mnenju kustosa ohranja preteklost. S svojimi umetniškimi dejanji jo želi in tudi začenja spreminjati in zaščititi pred propadom.

Jaka Bregar se je rodil leta 1942 v Višnji Gori. Leta 1961 je končal Srednjo grafično šolo v Ljubljani. Med letoma 1965 in 1971 se je ukvarjal s filmom, od leta 1971 pa s fotografijo. Imel je 14 samostojnih fotografskih razstav ter več skupinskih. Sodeloval je na okoli 80 natečajih za fotografijo. Dobil je več nagrad za posamezno fotografijo. Razstava v Bežigrajski galeriji 1 bo na ogled do 9. februarja.