Slovenija 6.1.2017 10:15

V Mestni galeriji Nova Gorica slike in grafike Mojce Zlokarnik

Nova Gorica, 6. januarja - V Mestni galeriji Nova Gorica bodo drevi odprli razstavo slik in grafik Mojce Zlokarnik. Umetnica je razvila likovni slog, ki kljub določenim premikom skozi leta ostaja nezmotljivo njen: s sopostavljanjem barvnih pasov, s katerimi oblikuje navidezno strogo umerjene kompozicije, se na površini njenih slik razpira kaskada pogledov onkraj vidnega.

Ljubljana. Akademska slikarka in grafičarka Mojca Zlokarnik. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademska slikarka in grafičarka Mojca Zlokarnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Umetnica raziskuje barvne kombinacije in jih kot obarvana polja različnih velikosti združuje med sabo v zmeraj novih različicah. Sama pravi, da obožuje barvo: "Učim se jo razumeti vedno znova in znova. Zanalašč in predrzno. Krotke, že znane rešitve me ne zanimajo."

Barve so preprosto, vendar premišljeno nanesene v intervalih vertikalnih in horizontalnih črt. Slikarstvo Mojce Zlokarnik je zato treba sprejeti najprej kot analitično, kajti z minimalističnimi, povsem geometrično zasnovanimi barvnimi polji slikarka preiskuje različne učinke, tudi estetska vprašanja.

Po besedah likovne kritičarke Tatjane Pregl Kobe "barve postanejo nosilci zgodbe, nekakšna sidra, na katera pripenja vrsto odnosov med ljudmi ali z njimi povezanimi osebami in čustvi. Njene slike tako prodrejo v gledalčev predstavni svet in ga nehote zapeljejo v komunikacijo z dotlej neznanim področjem".

Čeprav so umetničine slike vsaka zase samostojna celota, neodvisna od izhodišča, se med seboj povezujejo. Postavljene v prostor se likovno in simbolno umeščajo v novo pripoved, pripovedujejo nove zgodbe, oblikujejo nova razmerja.

"S slikami in odnosom do izzivajočih barv umetnica ustvarja svoja razmerja. Lirična in strastna. Krotka in predrzna. Sozveneča in odbojna. Skrivnostna in žareča. Umirjena in divja. In nikoli dolgočasna," je še dodala likovna kritičarka.

Mojca Zlokarnik se je po končanem dodiplomskem in podiplomskem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani študijsko izpopolnjevala v Pragi, New Yorku, Parizu, Bolgariji in Nemčiji.

Med letoma 2001 in 2015 je bila glavna in odgovorna urednica revije Likovne besede, zdaj je pomočnica glavne in odgovorne urednice ter članica uredniškega odbora. Razstavlja od leta 1991, doslej je sodelovala na več kot sto skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Posveča se slikarstvu in grafiki. Živi in ustvarja v Ljubljani. Razstava v novogoriški mestni galeriji bo na ogled do 27. januarja.