Svet 5.1.2017 10:19

Umrl francoski dirigent Georges Pretre

Pariz, 5. januarja - V 92. letu starosti je v mestecu Naves v jugozahodni Franciji umrl maestro Georges Pretre. Bil je častni dirigent dunajskega simfoničnega orkestra in doslej edini francoski dirigent, ki je vihtel taktirko na slovitem novoletnem koncertu Dunajskih filharmonikov.

BiH, Sarajevo. Filharmoniki, orkester. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Filharmoniki, orkester.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pretre je z Dunajsko filharmonijo sodeloval skoraj 50 let ter kar dvakrat vodil orkester na novoletnem koncertu, leta 2008 in 2010, med letoma 1986 in 1991 pa je kot prvi povabljeni dirigent sodeloval z dunajskim simfoničnim orkestrom, prav tako priznano dunajsko zasedbo. Za dolgoletno, predano in kakovostno umetniško delovanje je prejel vrsto nagrad in priznanj v Avstriji in Franciji.

Dirigent, rojen 24. avgusta 1924, se je pri 15 letih vpisal na pariški konservatorij, večino svoje kariere pa si je zgradil v tujini. Zase je rad dejal, da je Dunajčan, čeprav je dirigiral tudi drugim priznanim orkestrom, od milanske Scale, newyorške Metropolitanske opere do Kraljevega filharmoničnega orkestra v Londonu.

Nazadnje je dirigiral Dunajskim filharmonikom, ko so leta 2013 gostovali v Parizu z repertoarjem, ki je vključeval dela Ravela, Beethovna in Straussa, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na novico o smrti se je že odzval ravnatelj milanske Scale Alexander Pereira, ki je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal, da je Scala izgubila maestra, ki je soustvarjal zgodovino orkestra. Obenem je poudaril, da je izgubil dolgoletnega velikega prijatelja, s katerim je sodeloval 35 let.