Svet 8.1.2017 9:00

Letos bogat nabor mednarodnih gostovanj SNG Maribor

Maribor, 8. januarja - V letošnjem letu se bo Slovensko narodno gledališče Maribor odpravilo na vrsto mednarodnih gostovanj. Mariborska Drama, Opera in Balet se bodo s široko paleto uprizoritev različnih žanrov predstavili gledalcem v prestižnih gledališčih in na najpomembnejših festivalih po Evropi in v Latinski Ameriki, so sporočili iz gledališča.

Balet SNG Maribor začenja serijo gostovanj zdaj že tradicionalno v Italiji, kjer bodo znameniti balet Petra Iljiča Čajkovskega Labodje jezero v koreografiji Valerija Kovtuna po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu konec tega tedna uprizorili v gledališču Teatro municipale v Piacenzi. Dva dni kasneje, 10. januarja, se bodo predstavili še v gledališču Teatro Comunale Luciano Pavaroti v Modeni.

Sledi gostovanje z baletom Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga, ki bo 21. januarja gostoval v Narodnem gledališču Brno na Češkem, 10. aprila pa v Budimpešti na Madžarskem.

Drama SNG Maribor z uprizoritvijo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Toibina Marijin testament, ki so jo pripravili v poklon lani umrlemu mariborskemu režiserju Tomažu Pandurju, začenja gostovanja v Madridu v Španiji, kjer bo uprizoritev v rednem programu gledališča Teatro Espanol na sporedu 10., 11. in 12. februarja. Maja bo uprizoritev v Skopju odigrana v sklopu festivala Makedonskega narodnega gledališča ter na festivalu v Brnu, oktobra pa bo na sporedu 45. mednarodnega festivala Cervantino v Guanajuatu v Mehiki.

Po navedbah SNG Maribor gre pri slednjem za najbolj znani kulturni in umetniški dogodek v Latinski Ameriki, ki je hkrati tudi eden najbolj emblematičnih festivalov na svetu. Leto kasneje se obeta še gostovanje na iberoameriškem gledališkem festivalu v Bogoti v Kolumbiji ter v Buenos Airesu v Argentini.

Na Hrvaškem bo Drama SNG Maribor s komično dramo o partnerskih odnosih Razlogi za srečo v režiji Mateje Kokol gostovala v Istrskem narodnem gledališču v Pulju. Z glasbeno komedijo o operni divi brez posluha Petra Quilterja Glorious! v režiji Krešimirja Dolenčića se bo predstavila v satiričnem gledališču Kerempuh v Zagrebu. S poetično dramo z groteskno-karnevalskim navdihom Gregorja Strniše Ljudožerci v režiji Ivice Buljana bo nastopila v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu, z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića, ki bo v Mariboru premierno izvedena prihodnji teden, pa v Zagrebškem gledališču mladih.

Z baletom Mikisa Theodorakisa Grk Zorba v koreografiji Lorce Massina bo Opera in Balet SNG Maribor 7. in 8. julija gostoval na opernem festivalu v italijanskem Oderzu. Baletni trojček Carmen - Favn - Bolero pa bo gostoval na 68. Dubrovniških poletnih igrah 14., 15. in 16. julija.