Slovenija 9.1.2017 8:00

V Slovenski kinoteki Stereotip za uvod v program Kozoletovih filmov

Ljubljana, 9. januarja - V Slovenski kinoteki bo do konca februarja na tradicionalnih ponedeljkovih večerih Slovenskega filmskega arhiva na sporedu program filmov, posvečen režiserju Damjanu Kozoletu. Kot prvega bodo nocoj prikazali film Stereotip iz leta 1997, med drugimi pa so na program uvrščeni Rezervni deli, Delo osvobaja in Slovenka.

"Kozole je zahvaljujoč svojemu obsežnemu opusu, v katerem je tudi devet celovečernih filmov, ki so dosegli mednarodni uspeh, eden naših najbolj prepoznavnih filmskih režiserjev novejšega časa," piše na vabilu filmskega arhiva in kinoteke.

Izpostavili so predvsem filme Rezervni deli, ki je bil leta 2003 nominiran za nagrado zlati medved na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu, Delo osvobaja (2005), ki je prejel veliko nagrado na festivalu v Valencii, ter Slovenka (2009). Ta je prejemnik velike nagrade festivala v Gironi, v glavni vlogi pa je v njem nastopila Nina Ivanišin.

Kozole v svojih filmih podaja kritičen pogled na slovensko pa tudi širšo družbo. V Rezervnih delih je spregovoril o usodah pribežnikov, ki si želijo v obljubljeno Evropo, v tragikomediji Delo osvobaja je osvetlil dogajanje ob izgubi službe, v Slovenki pa problematiko prostitucije študentk.

Za nocojšnjo otvoritveno projekcijo so izbrali Kozoletov tretji celovečerni film Stereotip, ki v letošnjem letu beleži 20-letnico od nastanka. Gre za komedijo o bahavem likovnem umetniku, ki ga je odigral glasbenik Robert Pešut oziroma Magnifico, v vlogi njegove partnerice Marjetice pa je nastopila Tina Gorenjak.

Poleg že omenjenih bodo v kinoteki do konca februarja prikazali še štiri Kozoletove filme. Drugi bo na sporedu celovečerec Remington iz leta 1988 o nemirnem mladeniču, ki z dekletom po pobegu iz zapora želi zgolj "oditi čez", v Ameriko.

Prav tako si bo mogoče ogledati Porno film (2000), ki tematizira nastanek prvega slovenskega filma "za odrasle", ter film Za vedno o razmerju navidez uspešnega para, za katerim se skrivajo občutki nemoči, prevare, frustracije in travme iz mladosti.

Program bo 27. februarja zaokrožil film Dolge počitnice, ki podaja življenjske zgodbe treh ljudi, ki jih je izbris zaznamoval za vse življenje.

Trenutno Kozole žanje uspehe s svojim zadnjim celovečercem Nočno življenje. Navdih zanj je režiser našel v aferi Baričević, ki je pred leti pretresla Slovenijo. Za "triler o temačni strani slovenske družbe", ki je bil prikazan tudi na lanskem Liffu, je lani v Karlovyh Varyh prejel veliki kristalni globus za režijo, temu pa so sledile še druge nagrade v Sloveniji in tujini.

Na zadnjem Festivalu slovenskega filma je poleg štirih nagrad za Nočno življenje prejel tudi nagrado za najboljši dokumentarec za film Meje. Ta pripoveduje o dnevu, ko je Slovenijo zajel begunski val.

Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije sicer hrani vse Kozoletove filme, razen televizijskih. V program za digitalizacijo so uvrstili tudi njegov dokumentarec Neme podobe slovenskega filma, ki je nastal leta 1995 v počastitev stoletnice nastanka prvega filma.