Slovenija 7.1.2017 10:34

V kostanjeviški Galeriji Božidarja Jakca napovedali več razstavnih vrhuncev

Kostanjevica na Krki, 7. januarja - V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so za letos napovedali razstavni program, ki ga bodo obogatili s tremi večjimi medinstitucionalnimi projekti in mednarodnim sodelovanjem. Razstavno leto bodo februarja začeli z odprtjem nove postavitve v grafičnem kabinetu Bogdana Borčića, med drugimi razstavnimi vrhunci je tudi Forma viva 2017.

Kostanjevica na Krk. Kostanjeviški grad, Galerija Božidarja Jakca. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Kostanjevica na Krk.
Kostanjeviški grad, Galerija Božidarja Jakca.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Iz galerije so sporočili, da bo nova postavitev v Borčićevem kabinetu, ki jo bodo odprli 8. februarja, temeljila na zadnji donaciji umetnikovih risb, v nadaljevanju pa so posebej izpostavili retrospektivno razstavo kiparja Dušana Tršarja, ki jo bodo v prenovljenih razstavnih prostorih zahodnega galerijskega krila odprli konec marca. Retrospektivo ob Tršarjevi 80-letnici bodo pripravili v sodelovanju z Galerijo Murska Sobota.

Julija bodo nato pripravili tradicionalni mednarodni kiparski simpozij Forma viva 2017, ki so ga v tej galeriji prvič pripravili leta 1961, od leta 1998 pa poteka bienalno. Ustanovni članici simpozija, Kostanjevica na Krki in Seča pri Portorožu, oziroma njuna skupna strokovna komisija pa bo v dogovoru s piranskimi Obalnimi galerijami izbrala sodelujoče kiparje za obe kiparski delovišči.

V Kostanjevici na Krki bodo nato septembra s postavitvijo Telo v prostorih nekdanje samostanske cerkve predstavili hrvaškega kiparja Alema Korkuta, zadnjo četrtino leta pa bo zaznamovala razstava Mojstrovine iz zbirke celovškega Koroškega muzeja moderne umetnosti, ki bo razdeljena na več tematskih sklopov.

V ospredju omenjene razstave bodo upodobitve živali in človeškega telesa ter zbirka risb in krajin, med katerimi bodo prednjačila dela najbolj cenjenega slovenskega krajinarja iz obdobja realizma Marka Pernharta, so še zapisali kostanjeviški galeristi.

Sicer pa poleg razstav v prostorih nekdanjega kostanjeviškega samostana Galerija Božidarja Jakca razstave pripravlja tudi v Lamutovem likovnem salonu v središču Kostanjevice na Krki.