Svet 10.1.2017 5:30

Losangeleški festival o Italiji posvečen Marcellu Mastroianniju

Los Angeles, 10. januarja - V Kitajskem gledališču v Hollywoodu bo med 19. in 25. februarjem potekal že 12. festival, posvečen italijanskemu filmu, modi in umetnosti. V ospredju letošnje izdaje bo mednarodno priznani in oboževani igralec Marcello Mastroianni. Posvetili se bodo njegovi karieri in hkrati italijanskemu filmu, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na festivalu se bodo Mastroianniju, ki je umrl 19. decembra 1996, z retrospektivo kultnih filmov, v katerih je nastopil, poklonili mesec dni po 20. obletnici njegove smrti.

Mastroianni velja za simbol t.i. dolce vite. Bil je glavna zvezda v filmih velikega italijanskega cineasta Federica Fellinija, ki je tudi posnel film Sladko življenje. Prav tako je Mastroianni sodeloval s številnimi drugimi priznanimi italijanskimi režiserji, kot so bili Luchino Visconti, Vittorio De Sica, Michelangelo Antonioni, pa tudi z Giuseppejem Tornatorejem.

Marina Cicogna, predstavnica Inštituta Capri, ki festival v Los Angelesu prireja, je spomnila, da je Mastroiannija že leta 1962 revija Time razglasila za v ZDA najbolj oboževanega tujega igralca. Še danes za Američane predstavlja Italijo, zaradi brezčasnega šarma in elegance, ki sta ga zaznamovali.

Italiji posvečen festival v Hollywoodu se začne natanko teden dni pred 89. podelitvijo najbolj zaželenih filmskih nagrad - oskarjev.