Svet 10.1.2017 5:00

V Milanu v pričakovanju gostovanja Riccarda Mutija

Milano, 10. januarja - V Milanu se veselijo povratka dirigenta Riccarda Mutija, ki bo 20. in 21. januarja gostoval v Scali 12 let po svojem odhodu iz te slavne operne hiše. Dirigiral bo koncertoma Čikaškega simfoničnega orkestra, ki ga vodi, z dvema različnima programoma. Muti je Scalo zapustil po sporu leta 2005. Na mestu glasbenega direktorja je bil skoraj 20 let.

"Že na svoji prvi novinarski konferenci kot ravnatelj Scale sem poudaril, da bodo tu nastopali največji dirigenti sveta, še posebej tisti, ki so pomembno prispevali h gledališču. Mutijev koncert je trenutek, na katerega čakajo mesto Milano in vsi ljubitelji glasbe," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal intendant Scale Alexander Pereira.

Muti bo v Scali s Čikaškim simfoničnim orkestrom nastopil v okviru evropske turneje. Načrtovane ima še koncerte v Parizu, Hamburgu, na Dunaju, v Baden-Badnu in Frankfurtu.

Glasbeni direktor Scale je bil med letoma 1986 in 2005. Pod njegovim vodstvom so v Milanu uprizorili pomembne operne projekte, med drugim Mozartovo Da Ponte trilogijo in Wagnerjev Nibelunški prstan. S funkcije je po skoraj 20 letih odstopil sredi spora o tem, kdo bo nadalje vodil gledališče. Julija lani, ko je praznoval 75 let, so se mu sicer poklonili z razstavo.

V svoji bogati karieri je Muti dirigiral najpomembnejšim orkestrom na svetu in v največjih opernih središčih. Posebej povezan je s salzburškim poletnim festivalom in Dunajskimi filharmoniki. Ti so ob letošnjem novoletnem koncertu sporočili, da so mu ponovno poverili taktirko vodenja koncerta prihodnje leto. Dunajske filharmonike, s katerimi je začel sodelovali leta 1971, je doslej na novoletnem koncertu vodil štirikrat. Je tudi njihov častni član.