Slovenija 10.1.2017 15:46

Filharmonični festival baročne glasbe od nemške do francoske glasbe

Ljubljana, 10. januarja - Filharmonični festival baročne glasbe bo v drugi izdaji ponudil tri koncerte, ki se bodo zvrstili od 13. do 20. januarja. Prvi bo posvečen glasbi Georga Friedricha Händla, drugi bo povezal glasbo nemških in francoskih skladateljev, tretji pa bo predstavil vrhunce francoske glasbe. Več skladb bo v Ljubljani izvedenih prvič.

Prvi koncert 13. januarja so naslovili Akis, Galateja in Polifem. Orkester Slovenske filharmonije (SF) bo pod dirigentskim vodstvom Mateja Šarca zaigral izbor iz Händlovega Concerto grosso v F-duru, op. 3, št. 4, ki bo v Sloveniji izveden prvič. V drugem delu bodo mogoče slišati Händlovo serenado za tri glasove in orkester Aci, Galatea e Polifemo. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Šarc, ki je tudi umetniški vodja festivala, ta prinaša preprosto antično zgodbo o večni ljubezni med Akisom in Galatejo.

Nanjo je Händel po besedah Šarca napisal poldrugo uro trajajočo mojstrovino. Skladba ima bolj komorni značaj, saj je bila napisana za poročno slavje. Kot posebnost je Šarc izpostavil, da bo orkester SF tokrat prvič uporabil baročne trobente. Kot solisti bodo z orkestrom nastopili nastopili belgijska sopranistka Liesbeth Devos, mezzosporanistka Barbara Kozelj in poljski basist Lukas Jakobski.

Drugi koncert 17. januarja nosi naslov Spogledovanja s francosko baročno glasbo. Na njem bo nastopilo več manjših zasedb, saj bo namenjen komorni instrumentalni glasbi. Kot je povedal Šarc, se mu zdi francoska baročna glasba najbolj spolzko področje za tiste, ki niso Francozi. Je zelo kompleksna in zahteva veliko priprav, vsak izvajalec mora vsrkati izjemno količino informacij. Na drugi strani pa jo zaznamujeta izjemna mehkoba in barvitost.

S koncertom bodo tudi skušali povezati prvi in zadnji koncert, saj se bo začel z nemškim skladateljem Johannom Sebastianom Bachom in zaključil s francoskim skladateljem Jean-Feryjem Rebelom.

Zaključni koncert, ki bo 20. januarja, pa so naslovili Glasba za Sončnega kralja in njegovega naslednika. Uvedla ga bo glasba k Molierovi baletni komediji Žlahtni meščan Jean-Baptista Lullyja, sledil bo Koncert za oboo in orkester v C-duru, op. 7 št. 3 Jean-Maria Leclaira.

V drugem delu pa bo mogoče slišati odlomke iz baletne opere Spogledljivi Indijanci Jean-Philippa Rameauja. Šarc je iz precej dolge, a izjemno heterogene opere izbral tri arije in tri zbore iz daljšega odlomka, v katerem nastopajo Inki. Orkestru SF se bodo pri njih pridružili slovenski baritonist Matjaž Robavs in člani Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič. Kot je izpostavil Šarc, z vključitvijo solistov in zbora glasba dobi drugo dimenzijo in postane spektakel. Dodal je, da je z izborom skušal zajeti čim širši dramaturški in izrazni lok.

Vsi koncerti s pričetkom ob 19.30 bodo v dvorani Marjana Kozine v SF.