Svet 10.1.2017 11:58

Newyorški portal o sodobni umetnosti med najboljše razstave uvrstil postavitev o NSK

Ljubljana, 10. januarja - Spletni portal Hyperallergic iz New Yorka, ki objavlja novice o sodobni umetnosti, je na seznam najboljših 15 razstav preteklega leta na svetu uvrstil razstavo NSK od Kapitala do kapitala. Razstava o umetniškem kolektivu Neue Slowenische Kunst je bila lani na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi.

Ljubljana, Moderna galerija. Razstava NSK od kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Moderna galerija.
Razstava NSK od kapitala do kapitala.
Neue Slowenische Kunst.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Moderna galerija. Razstava NSK od kapitala do kapitala. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Moderna galerija.
Razstava NSK od kapitala do kapitala.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prvo pregledno razstavo v zgodovini kolektiva Neue Slowenische Kunst so leta 2015 pripravili v Moderni galeriji. Osredotoča se na 12 najintenzivnejših let sodelovanja med skupinami NSK med letoma 1980 in 1992. Namen postavitve je bil med drugim osvetliti dejstvo, da je bil umetniški kolektiv NSK v zadnjem desetletju Jugoslavije vsaj v enaki meri kritik prihajajočega globalnega kapitalizma kot kritik propadajočega socializma.

Je ena najbolje obiskanih razstav v zgodovini Moderne galerije, ki je zbudila veliko zanimanje tudi v tujini, od koder si jo je prišlo ogledat veliko strokovnjakov iz najpomembnejših svetovnih muzejev. Tudi v Moskvi je bila izredno dobro obiskana: razstavo si je ogledalo 70.745 obiskovalcev, organiziranih pa je bilo 154 vodenih ogledov.

Pred Moskvo je gostovala v uglednem Van Abbemuseumu v Eindhovnu na Nizozemskem. V letošnjem letu se seli v enega najpomembnejših umetnostnih muzejev na svetu - muzej Reina Sofia v Madridu, kjer bo na ogled od 27. junija do 30. oktobra.

Razstava bo v celoti prenešena v španski muzej in bo, podobno kot pred njo že moskovska in ljubljanska, sledila delu treh ustanovnih skupin in petih oddelkov. Centralni del razstave predstavlja ključne teme, ki so jih skupine kritično obravnavale skupaj.

Med razloge za prenos razstave v madridski muzej je njegov direktor Manuel J. Borja - Villel navedel: "Splošno uveljavljena predstava o sodobni umetnosti je, da ne glede na kraj, kjer se pojavi, vselej črpa navdih iz določenega središča. Primer NSK pa dokazuje prav nasprotno, torej kako se lahko na periferiji razvije umetniško gibanje, ki je izjemnega pomena za razumevanje določenega obdobja", so sporočili iz galerije.

Portal Hyperallergic je razstavo uvrstil na osmo mesto. Prvo mesto je dodelil bienalu v Marakešu.