Slovenija 11.1.2017 0:30

V Cankarjevem domu festival o Tolstoju

Ljubljana, 11. januarja - Z odprtjem dokumentarne razstave se bo nocoj v Cankarjevem domu (CD) začel festival, posvečen ruskemu pisatelju Levu Nikolajeviču Tolstoju. Festival Tolstoj, iskalec resnice so v osrednjem hramu kulture pripravili iz prepričanja, da je zanimanje za delo velikega romanopisca več kot sto let po njegovi smrti bolj živo kot kdaj koli.

Vprašanja, ki jih odpira v svojih delih - med njimi sta romana Vojna in mir ter Ana Karenina - so večna, v sodobnem času še vedno pomembna in aktualna: vera in prijateljstvo, smisel bivanja in iskanje resnice, ljubezen in razumevanje, odpuščanje in kesanje, krivica in nesmiselnost vojne, vprašanja vsakdanjih etičnih odločitev, so zapisali v CD.

Programsko bogat festival bo odprla dokumentarna razstava o pisateljevem življenju in delu, nastala v sodelovanju z Ruskim centrom za znanost in kulturo v Ljubljani. Med drugim bo vsebovala pisateljeve fotografske portrete iz vseh življenjskih obdobij, ogledati si bo mogoče tudi več kot sto let star dokumentarni film, posnet v zadnjih letih njegovega življenja.

Osrednji dogodek bo velika koprodukcijska predstava Vojna in mir med SNG Drama Ljubljana, Mestnim gledališčem ljubljanskim in CD. Pripravili pa so tudi niz predavanj domačih in tujih poznavalcev Tolstojevega dela, na katerih bodo skušali odgovoriti na vprašanje, kaj lahko Tolstoj pove danes. Med njimi bo avtor biografije Lev Tolstoj: Pobeg iz raja Pavel Basinski.