Svet 11.1.2017 9:45

V Hamburgu bodo odprli dolgo napovedovano filharmonijo

Hamburg, 11. januarja - V pristanišču reke Labe v Hamburgu bodo danes uradno odprli težko pričakovano novo koncertno dvorano. Gradnjo Filharmonije na Labi (Elbphilharmonie) so po skoraj desetih letih končali konec lanskega leta. Otvoritveni koncert bo 2100 poslušalcev popeljal na glasbeno potovanje od renesanse do sodobnosti.

Koncert bo izvedel orkester NDR Elbphilharmonie s šefom dirigentom Thomasom Hengelbrockom, solisti in zbori. Na sporedu so med drugim dela Ludwiga van Beethovna, Benjamina Brittna, Bernda Aloisa Zimmermanna in Richarda Wagnerja, svetovno praizvedbo pa bo doživela skladba Triptychon und Spruch in memoriam Hans Henny Jahnn domačega skladatelja Wolfganga Rihma.

Med gosti bodo nemški predsednik Joachim Gauck in kanclerka Angela Merkel ter hamburški župan Olaf Scholz. Koncert in uvodne slovesnosti bo v živo prenašala NDR na televiziji in radiu ter na svoji spletni strani, piše na spletni strani NDR.

Filharmonijo v pristanišču reke Labe, ki je dobila vzdevek Elphi, je na starem skladišču zasnoval arhitekturni biro Herzog & de Meuron iz Basla. Temeljni kamen so položili leta 2007. Po prvotnih načrtih so jo nameravali odpreti leta 2010, zaradi napak pri načrtovanju in sporov pa so morali datum večkrat preložiti.

Gradnja 110 metrov visoke zgradbe je za nekaj časa celo obstala, šele ko sta se mesto in gradbeno podjetje Hochtief po dolgem sporu leta 2013 dogovorila za njeno nadaljevanje, so dela na gradbišču ponovno stekla.

Posledično s tem so narasli tudi stroški gradnje. Davkoplačevalce naj bi prvotno stala 77 milijonov evrov, končni znesek pa se je ustavil pri 789 milijonov evrov.