Svet 12.1.2017 6:00

Rimski spomeniki kmalu združeni v novem arheološkem parku

Rim, 12. januarja - Rimski Kolosej bo kmalu postal del arheološkega parka, v katerega bodo vključeni tudi Domus aurea, Palatinski grič in rimski forumi, je napovedal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini. Arheološki park bo vodil direktor, izbran na mednarodnem razpisu, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija, Rim. Rimski Kolosej. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Rimski Kolosej.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prek mednarodnega razpisa so v Italiji v sklopu muzejske reforme že izbrali direktorje 30 najpomembnejših kulturnih institucij v državi, med njimi denimo muzeja Uffizi v Firencah. Kot je povedal minister Franceschini, je pred podpisom dekret, ki bo prinesel reorganizacijo upravljanja Koloseja, z njim pa bodo dokončali reformo, ki so jo začeli leta 2014.

Prehod na avtonomno vodenje muzejev je sicer po njegovih besedah prinesel veliko dobrega, med drugim se je povečalo število obiskovalcev. "To je počasen proces, ki po različnih delih države poteka z različno hitrostjo, vendar prinaša rezultate," je še dejal minister.

Posebna uprava po novem ne bo več več upravljala le območij Koloseja, Palatinskega griča in Neronove vile Domus aurea, ampak celotno območje Rima, saj bo sedanja uprava, ki upravlja druga območja, razpuščena. Bo pa po pisanju agencija Ansa popolnoma avtonomna.

Trideset odstotkov od prodaje vstopnic v nov arheološki park - okoli 11 milijonov evrov letno - bo namenila vzdrževanju arheoloških območij. Dvajset odstotkov pa bo šlo v solidarnostni fond ministrstva za kulturo, ki je namenjen podpori državnih muzejev.