Slovenija 12.1.2017 9:30

V Novem mestu razstava ilustracij Od muhe do slona Marjana Mančka

Novo mesto, 12. januarja - V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo ilustracij Od muhe do slona Marjana Mančka. Mojster duhovitih ilustracij, ki so mu na 12. slovenskem bienalu ilustracij decembra lani podelili nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, je novomeško razstavo posvetil predvsem ilustracijam z živalmi.

Ljubljana. Ilustrator Marjan Manček. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ilustrator Marjan Manček.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po besedah likovne kritičarke Tatjane Pregl Kobe je Manček že desetletja del slovenske ilustracije, ki temelji na raznolikosti in je samosvoja likovna panoga. Ilustriral je neverjetno število knjig za otroke, med katerimi so najbolj znane Mojca Pokrajculja, Pedenjped, Zlata ribica, Peter Klepec, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Zrcalce, Kraljična na zrnu graha in druge.

Ustvaril je tudi bogat opus avtorskih slikanic in stripov, posebno vrednost pa predstavljajo njegove z živimi barvami upodobljene likovne pripovedi, zaznamovane s pronicljivostjo, hudomušnostjo in včasih satirično nadgradnjo literarne vsebine.

Mančkova ilustracija je vedno sveža in aktualna, hkrati pa pravljična ter nadčasovna. Zanjo je značilno čvrsto risarsko izhodišče, sicer pa je Manček izjemen pripovedovalec s pretanjenim smislom za humor in prefinjenim ter ustvarjalnim pogledom na jezik.

Riše s tušem in barva z akvarelnimi barvami. Karikature in ilustracije je razstavljal na številnih samostojnih ter skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, njegove animirane filme pa so prikazali na pomembnih svetovnih festivalih kratkega in animiranega filma, je med drugim zapisala Tatjana Pregl Kobe.

Marjan Manček se je rodil leta 1948 v Novem mestu. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz angleščine in zgodovine, med študijem se je preživljal z risanjem karikatur. Leta 1977 je postal urednik revije Kurirček in mladinskega tiska pri založbi Borec.

V svobodnem poklicu je poleg ilustracij za mladinsko periodiko ilustriral več kot 200 knjig, od tega več kot 30 avtorskih slikanic, ustvaril več stripov, likovnih zasnov za lutkovne predstave in kratkih animiranih filmov. Prejel je številne nagrade, nekaj njegovih karikatur je vključenih v antologije evropskega grafičnega humorja in satire Opus International (Pariz 1972) in Satirikon (Berlin 1980). Od leta 1981 živi in ustvarja v Selščku pri Cerknici.

Razstava bo na ogled do 6. februarja.