Slovenija 12.1.2017 9:27

V Tržiču na ogled najnovejša dela slikarja Valentina Omana

Tržič, 12. januarja - Tržiški muzej drevi ob 18. uri v Galeriji Paviljon odpira razstavo priznanega avstrijskega umetnika slovenskega rodu Valentina Omana Sic transit gloria hominis. Najnovejša dela, ki bodo prvič razstavljena v Tržiču in vključujejo tudi njegov najbolj znani motiv Ecce Homo, izražajo slikarjeva intimna razmišljanja o človeški minljivosti.

Razstavo, ki bo na ogled do 27. februarja, je Oman poimenoval s pomenljivim naslovom Tako mine slava človeka. Zamejski slikar že več kot pet desetletij soustvarja tudi slovensko sodobno likovno umetnost. Večini je znan kot družbeno pronicljiv in tankočuten opazovalec svojega okolja ter kot izjemen slikar s prepoznavno likovno govorico abstraktne figuralike, poudarjajo v Tržiškem muzeju.

Koroški Slovenec Valentin Oman velja za enega najpomembnejših sodobnih avstrijskih umetnikov. V središču njegovega ustvarjalnega opusa je človeška figura, ki jo je v letih ustvarjanja osvetlil ter se ji približeval na različne načine in z različnimi, inovativnimi tehnikami.

Oman se je rodil leta 1935 v Štebnu pri Beljaku. Doštudiral je na dunajski Akademiji za uporabno umetnost. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je pri profesorju Riku Debenjaku končal grafično specialko. S pomočjo izvirne tehnologije - palimpsestni decollage ter nanašanje in trganje slikovnih plasti - je oživil religiozno slikarstvo.

Pripravil je številne samostojne razstave in sodeloval na mnogih skupinskih predstavitvah v Avstriji in Sloveniji ter drugod po Evropi pa tudi po svetu. Prejel je številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada (1980), nagrado Riharda Jakopiča (1997) in veliko nagrado na piranskem mednarodnem slikarskem ex-temporu (1969).

Ob njegovi 70-letnici mu je Slovenija podelila zlati red RS za zasluge za življenjsko delo na področju likovne umetnosti in za prizadevanja za enakopravnost slovenskega jezika na Koroškem. Ob 80-letnici njegovega rojstva pa so dunajska Hiša umetnikov, celovški muzej moderne umetnosti in Galerija Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki pripravili retrospektivno razstavo, s katero so predstavili pet desetletij umetnikovega ustvarjanja.