Svet 14.1.2017 9:17

Bogata slovenska bera na 28. tržaškem filmskem festivalu

Trst, 14. januarja - Na 28. izdaji tržaškega filmskega festivala bodo bogato zastopani slovenski filmi. V tekmovalnem programu celovečercev bo prikazan film Nočno življenje v režiji Damjana Kozoleta, za naziv najboljšega kratkega filma pa se bo potegoval Srečno, Orlo! režiserke Sare Kern. Na programu bo tudi mokumentarec Houston, imamo problem! Žiga Virca.

V tekmovalnem programu celovečercev bo prikazanih deset filmov. V izbor se je uspelo uvrstiti Nočnemu življenju, za katerega je Kozole navdih našel v aferi Baričević, ki je pred leti pretresla Slovenijo. Za "triler o temačni strani slovenske družbe" je Kozole lani v Karlovyh Varyh prejel veliki kristalni globus za režijo, čemur so sledile še druge nagrade v Sloveniji in tujini.

Za naziv najboljšega festivalskega celovečerca se bosta potegovala še dva filma iz regije. To sta filma Dobra žena srbske režiserke in igralke Mirjane Karanović, ki je prepričal mednarodno strokovno žirijo lanskega Liffa, in Z druge strani hrvaškega režiserja Zrinka Ogreste.

V tekmovalni program kratkih filmov pa se je med 18 izbrancev uvrstil tudi Srečno, Orlo! v režiji Sare Kern. Filmska zgodba se nanaša na občutenja ob tragični smrti otroka. Film je bil v Italiji premierno prikazan že v tekmovalnem programu zadnjega beneškega festivala.

V programu enajstih celovečernih filmov bo prikazan mokumentarec Houston, imamo problem! režiserja Žiga Virca, ki je tudi slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Film razvija zgodbo o tem, da si je nekdanji jugoslovanski predsednik Tito domislil, da bi lastni vesoljski program prodali ZDA. Kot poseben dogodek bo na sporedu festivala tudi igrani film Komedija solz režiserja Marka Sosiča.

Koprodukcijski film Brezmejno nemškega režiserja Petra Zacha, za katerega je poetični tekst prispeval slovenski pesnik Aleš Šteger, in ki pripoveduje o pokrajinah in prebivalcih srednje Evrope, je uvrščen v netekmovalni program dokumentarnih filmov. Na sporedu bo tudi koprodukcijski film Dan osvoboditve, ki prikazuje turnejo skupine Laibach v Severni Koreji.

Posebna projekcija bo posvečena restavrirani različici filma Dolina miru režiserja Franceta Štiglica, ki po slavnostni premieri na festivalu v Cannesu potuje po drugih mednarodnih festivalih, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Na tržaškem filmskem festivalu vsako leto poteka koproducentsko srečanje When East Meets West, na katerem se italijanski producenti in producenti iz Jugovzhodne Evrope srečajo z ustvarjalci iz tretje regije. Letos bodo v ospredju Francija in Baltske države - Latvija, Litva in Estonija.

Srečanje je namenjeno 22 izbranim koprodukcijskim projektom, ki iščejo partnerje, ter izboljšavi dokumentarnih in igranih projektov, ki že imajo za sabo prvo montažo. Med tremi izbranimi celovečernimi filmi v programu First Cut Lab bo tudi slovenski projekt Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča.

Tržaški filmski festival bo potekal med 20. in 29. januarjem. Uvedla ga bo projekcija filma Učiteljica v režiji Jana Hrebejka, sklenila pa podelitev nagrad, ki bo v soboto, 28. januarja, v dvorani Tripcovich. Za zaključek bodo predvajali film režiserja Emirja Kusturice Na mliječnom putu.

Pred letošnjo je bila slovenska bera na festivalu bogata tudi leta 2015, ob začetku praznovanj 20. obletnice SFC.