Svet 13.1.2017 5:00

V New Jerseyju bodo odprli arhiv Brucea Springsteena

New Jersey, 13. januarja - Na Univerzi Monmouth v New Jerseyju bodo odprli arhiv, posvečen ameriškemu glasbeniku Bruceu Springsteenu. V arhivu, ki bo zaživel v bližini mesta Freehold, v katerem je glasbenik odraščal, bodo hranili zapise del, fotografije in druge z glasbenikom povezane dokumente, namenjene raziskovanju. Arhiv bo hkrati tudi center za ameriško glasbo.

Arhiv, ki bo deloval pod okriljem univerze, bo predstavljal razširitev posebne zbirke, posvečene Springsteenu, ki so jo na univerzi ustanovili leta 2011 z namenom zbiranja člankov o glasbeniku, ki se ga je prijel vzdevek The Boss.

V arhivu, ki se v angleščini glasi Bruce Springsteen Archives and Center for American Music, bodo poleg zbiranja in bdenja nad Springsteenovo zapuščino izvajali tudi poglobljene študije drugih ikon ameriške glasbe, kot sta bila Frank Sinatra in Woody Guthrie, je navedbe univerze povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Univerza Monmouth je 25 kilometrov oddaljena od Springsteenovega rojstnega kraja Freehold, ki je navdahnil njegovo uspešnico Born to Run, še bližje pa je obmorskemu mestu Asbury Park, kjer se je začel vzpon njegove kariere. Predsednik univerze Paul Brown je izjavil, da lokacija "briljantno predstavlja bistvo Springsteenove glasbe", in dodal, da se na univerzi že sedaj lahko pohvalijo s svojim glasbenim programom, povezani pa so tudi z losangeleškim Muzejem grammyjev.

Springsteen (67) se zadnja leta veliko posveča svoji zapuščini. Lani je izdal avtobiografijo Born to Run, v kateri je spregovoril o vzponu v svetu glasbe, pa tudi o tem, da se spopada z depresijo.