Slovenija 13.1.2017 10:34

V Galeriji Kresija razstava Migracije umetnice Ejti Štih

Ljubljana, 13. januarja - V Galeriji Kresija bodo danes ob 18. uri odprli razstavo likovne umetnice Ejti Štih z naslovom Migracije. Na ogled bodo dela, ki jih je umetnica ustvarila spomladi leta 2015, preden se je začel eksodus skozi Slovenijo. Ejti Štih upa, da bo slikam, ki jih razstavlja tokrat, "uspelo postati klic k več človečnosti".

Vsestranska likovna umetnica Ejti Štih je tudi sama migrantka, a jo je v svet gnala radovednost, ne pa brezizhodna situacija. Potem, ko je begunski val prečil Slovenijo, so jo novice, videi in fotografije v medijih potisnili v žalost. Vprašala se je, ali je njena domovina res tista, ki postavlja bodečo žico. "Človeštvo je vendar vselej bežalo od brezupa k upanju, od smrti k življenju," je spomnila umetnica.

"Kot posameznica - čeprav vedno bolj verjamem, da je človeštvo res napaka stvarstva - poskušam kaj dobrega storiti. Upam, da bo tem slikam uspelo postati klic k več človečnosti," je še zapisala ob razstavi.

Ejti Štih se je rodila 25. novembra 1957, otroštvo je preživela na Bledu. Je hčer pisatelja Bojana Štiha in slikarke Melite Vovk. Študirala je na ljubljanski likovni akademiji in se izpopolnjevala v ateljeju Krsta Hegedušića v Zagrebu. Od leta 1982 živi in ustvarja v Santa Cruzu de la Sierra v Boliviji, kjer od leta 2005 vodi neprofitno Galerijo Manzana 1 Espacio de Arte.

Njena ustvarjalnost sega od risanja, slikarstva, kiparstva, instalacij, oblikovanja plakatov do ilustracij za knjige, kostumografije in scenografije. Je prejemnica več mednarodnih nagrad. V Sloveniji je bila leta 1981 za fotografijo nagrajena s študentsko Prešernovo nagrado, leto pozneje pa je prejela Borštnikovo nagrado za scenografijo.

Njen opus je bil predstavljen na 60 samostojnih in vrsti skupinskih razstav po svetu. Barvita umetniška dela Ejti Štih so del zasebnih in javnih zbirk po vsem svetu, so sporočili iz galerije.