Svet 14.1.2017 5:00

Dunajski in Newyorški filharmoniki bodo skupaj praznovali 175-letnico delovanja

New York, 14. januarja - Dunajski in Newyorški filharmoniki bodo skupaj praznovali 175-letnico delovanja. Jubilej bodo obeležili z razstavo z naslovom Dunaj in New York - 175 let dveh filharmonij, ki bo od konca februarja na ogled v New Yorku in od konca marca na Dunaju. Oba ugledna svetovna orkestra sta bila ustanovljena leta 1842.

Razstava bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa združila eksponate, povezane z zgodovino obeh orkestrov. Številne med njimi bo javnost imela priložnost videti prvič.

V New Yorku bo na ogled v Avstrijskem kulturnem forumu, kjer jo bodo odprli 23. februarja. Na Dunaju pa jo bodo 28. marca odprli v Hiši glasbe, kjer bodo jubilej zaznamovali tudi z odprtjem novega stalnega arhiva.

Poleg tega bo po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA pri Deutsche Grammophon izšel tudi komplet z zgodovinskimi posnetki. Ob jubileju pa načrtujejo še izdajo treh knjig.

Dunajski filharmoniki imajo sedež v dunajskem Musikvereinu, v njegovi zgodovini pa so z njim sodelovali najvidnejši svetovni dirigenti. Vsako leto pripravijo odmevni novoletni koncert, posvečen glasbi Straussove dinastije, zlasti Johanna Straussa mlajšega, vsakič z drugim dirigentom. Člani orkestra so zaposleni v Dunajski državni operi, šefa dirigenta nimajo.

Matična dvorana Newyorških filharmonikov je Avery Fischer Hall v okviru Lincolnovega centra. Orkester sodi med ene najstarejših glasbenih institucij v ZDA in med pet najpomembnejših tamkajšnjih simfoničnih korpusov. Njihov trenutni glasbeni direktor je Alan Gilbert.