Svet 15.1.2017 6:00

V Britanskem muzeju kmalu razstava grafik Ameriški sen

London, 15. januarja - V Britanskem muzeju bodo 9. marca odprli razstavo z naslovom Ameriški sen - od pop arta do danes. Na njej bodo na ogled grafike, v katerih so se ameriški umetniki v zadnjih šestih desetletjih odzivali na dogajanje okoli sebe, piše na spletni strani muzeja.

Velika Britanija, London. Britanski muzej v Londonu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Britanski muzej v Londonu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Zadnjih šest desetletij je bilo eno najbolj dinamičnih in turbulentnih obdobij v zgodovini ZDA. Zaznamovala jih je vrsta prelomnih dogodkov, od atentata na Johna F. Kennedyja in misije Apollo 11 do vietnamske vojne, epidemije aidsa in sprememb v rasni politiki. V odgovor na dogajanje okoli sebe so ameriški umetniki ustvarili vrsto grafik, ki so izjemne tako po svojem formatu kot pomenu.

Na razstavi, ki se bo začela s predstavitvijo pop arta iz 60. letih minulega stoletja in sklenila s predstavitvijo sodobnih avtorjev, bodo z deli zastopani nekateri najbolj poznani ameriški umetniki, med njimi Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Ed Ruscha, Kara Walker in Julie Mehretu.

Kot še piše na spletni strani muzeja, so vsi pogumno eksperimentirali z grafiko, pri čemer so navdih našli v svetu, ki jih je obdajal: oglaševanju na jumbo plakatih, globalni politiki, Hollywoodu in vsakdanjem življenju. Prav medij grafike pa je tudi pripomogel k temu, da je bilo njihovo delo dostopnejše najširšemu občinstvu.

Na razstavi bo javnost prvič imela priložnost videti dela iz izjemne zbirke ameriške moderne in sodobne umetnosti Britanskega muzeja, poleg njih bodo na ogled še dela iz nekaterih drugih muzejev in zasebnih zbirk.