Slovenija 14.1.2017 11:51

Igra Hamlet v kinih kot sklep praznovanja Shakespearovega jubileja

Celje/Koper, 14. januarja - Program prireditev ob 400-obletnici smrti dramatika Williama Shakespeara bo British Council v Sloveniji sklenil s projekcijo gledališke igre Hamlet, v kateri nastopa britanski igralec Benedict Cumberbatch. Shakespearova tragedija bo na ogled v nedeljo ob 17. uri v Cineplexx kinematografih v Celju, Kranju, Kopru, Mariboru in Novem mestu.

Ljubljana. Gledališče, dvorana, predstava. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče, dvorana, predstava.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Tako bo v omenjenih kinih britanski National Theatre Live ponudil gledališko predstavo, ki je nastala v režiji Lyndsey Turner in produkciji hiše Sonia Friedman Productions.

"Medtem ko se država oborožuje za vojno, se trgajo odnosi v družini. Prisiljen v maščevanje svojega očeta, vendar ohromljen zaradi naloge, ki ga čaka, Hamlet besni proti neverjetnosti svoje zmote, kar grozi tako njegovemu razumu kot tudi varnosti njegove dežele," piše v napovedniku Shakespearovega dela.

British Council in kampanja Great Britain sta v letu 2016 pripravila program Shakespeare Lives, s katerim sta obeležila 400. obletnico smrti Williama Shakespeara. S programom so želeli proslaviti Shakespearovega dela in njegov vpliv na kulturo, izobraževanje in družbo. Program, ki je potekal vse leto, je milijone ljudi v več kot 140 državah vabil k sodelovanju na dogodkih kot tudi prek digitalnih kanalov. V Sloveniji so praznovanje začeli februarja s filmskim festivalom v Cankarjevem domu.

Projekcija predstave je obenem tudi del letošnjega praznovanja 25. obletnice odnosov med Veliko Britanijo in Slovenijo. V Sloveniji so namreč pisarno British Councila odprli leta 1992, so sporočili z inštituta.