Svet 17.1.2017 5:00

Pariški Center Pompidou bodo po štirih desetletjih prenovili

Pariz, 17. januarja - Pariški Center Pompidou bodo po štirih desetletjih prenovili. Prenova naj bo potekala v letih 2018-2020 in naj bi stala 100 milijonov evrov. Zunanji videz stavbe, ki že od odprtja leta 1977 razdvaja javnost, bo tudi po prenovi ostal nespremenjen. Letošnji jubilej bodo v muzeju obeležili z vrsto razstav in drugih dogodkov.

Center Pompidou je bil tarča šal in zmerljivk že pred odprtjem. Ob letošnji obletnici se bodo po pisanju spletnega portala The Guardian začeli pripravljati na prenovo, vendar bodo tradicionalisti, ki ob tem upajo na bolj umirjen, konvencionalen videz, razočarani. Zunanjščina bo namreč tudi po obnovi natanko takšna, kot je sedaj, ko stavba s cevmi in stopnišče spominja na naftno rafinerijo.

Prenova bo med drugim vključevala menjavo tekočih stopnic na pročelju, ki tečejo po celotni višini stavbe, kar bo stalo 20 milijonov evrov. V muzeju upajo, da bodo lahko stopnice delno odprte tudi v času prenove. "To bo neke vrste konstrukcijska igra, vendar je naš cilj, da ostanejo odprte," besede predsednika Centra Pompidou Sergea Lasvignesa povzema The Guardian.

Ideja italijanskega arhitekta Renza Piana in britanskega arhitekta Richarda Rogersa, da cevi in stopnišče, ki so običajno skriti v notranjščini zgradbe, prestavita na zunanjščino, ima zelo visoke stroške vzdrževanja, saj je ta struktura ves čas izpostavljena zunanjim vplivom. Tako so denimo za njeno obnovo med letoma 1998 in 2000 že namenili 88 milijonov evrov.

Piano in Rogers, ki sta bila leta 1977 še mlada in neznana arhitekta, sta tedaj nekaj tako izjemnega zasnovala ob predpostavki, da nimata nobene možnosti za zmago na mednarodnem natečaju, na katerega je prispelo več kot 600 predlogov.

Le Monde je njuno arhitekturo označil za "arhitekturnega King Konga". "Ko se je muzej odprl, so ljudje govorili, da spominja na veleblagovnico in da v 'tej stvari' ne morejo razstavljati mojstrovin.

Spletni portal še poroča, da v Centru Pompidou za razliko od muzeja Louvre in muzeja d'Orsay, kjer so lani zabeležili upad števila obiskovalcev, večinoma zaradi zmanjšanja števila tujih turistov kot posledice terorističnih napadov, do tega ni prišlo. Število obiskovalcev je celo naraslo za devet odstotkov na 3,33 milijona. Dosedanji rekord ima sicer leto 1984, ko so jih našteli kar 8,41 milijona.

Po Lasvignesovih besedah gre uspeh pripisati odmevnim razstavam, ki so jih pripravili, med njimi razstavama Paula Kleeja in Reneja Magritta. Poleg tega je Center Pompidou multidisciplinarna institucija. Poleg umetnostnega muzeja sta tam še knjižnica in raziskovalni center za glasbo in vizualne umetnosti, zaradi česar so manj odvisni od obiska turistov.

Jubilej bodo sicer letos obeležili z vrsto razstav, gledaliških dogodkov ter filmskih in glasbenih produkcij.