Svet 16.1.2017 15:24

Umrla angleška pisateljica za otroke Babette Cole

London, 16. januarja - V starosti 66 let je v nedeljo umrla angleška pisateljica del za otroke Babette Cole. Napisala in ilustrirala je več kot 70 otroških knjig, poroča britanski The Guardian. Štiri so dosegljive tudi v slovenščini, prav tako slikanica Richarda Hamiltona Če bi bil ti, ki jo je ilustrirala.

Na otoku Jersey rojeno avtorico, ki je preminila po kratki bolezni, so njeni moški sodobniki označili za edinstveno, zlasti so po poročanju The Guardiana izpostavili njen "anarhistični smisel za humor".

Pisatelj Michael Rosen je ob njeni smrti ocenil, da je avtorica orala ledino v pisanju o spolnosti, smrti in spolu "s knjigami, ki so najprej in predvsem neverjetno zabavne, polne smeha in norosti".

"Seveda pa za tem stoji prepričanje, da sta sram in samoobtoževanje uničevalni sili in da lahko ogromno pridobimo, če smo v odnosih z drugimi resnicoljubni, odkriti in enakovredni," je dodal Rosen.

Med več kot 70 deli, ki jih je napisala in ilustrirala, so slikanica Dr. Hov, ki so jo priredili v uspešno animirano serijo, ter Mama je znesla jajce!, v kateri je zajela spolno vzgojo. Delo je bilo v Veliki Britaniji razglašeno za najboljšo ilustrirano knjigo leta 1994.

Obe sta prevedeni v slovenščino. Poleg slikanice Richarda Hamiltona Če bi bil ti, ki jo je ilustrirala, pa sta poslovenjeni še slikanici Ljubči in Vsega po dvoje. Med najbolj znanimi avtoričinimi deli je sicer tudi knjiga o princesi z imenom Smartypants.