Slovenija 19.1.2017 9:00

Velikan dokumentarnega filma Mako Sajko praznuje 90 let

Ljubljana, 19. januarja - Filmski režiser in scenarist Mako Sajko, ki velja za enega prvih formalno izobraženih slovenskih filmarjev, je danes dopolnil 90 let. S svojimi deli je prehiteval čas, v katerem je ustvarjal, saj je odpiral še danes aktualne teme. Zanimanje za njegovo delo se je ponovno pojavilo po letu 2009, ko je prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo.

Sajko, rojen v Tržiču, je diplomiral leta 1959 na Visoki filmski šoli v Beogradu pod mentorstvom legendarnega Slavka Vorkapića ter se pozneje izpopolnjeval še v Münchnu in Parizu. Bil je asistent režije pri Františku Čapu, Francetu Štiglicu, Janetu Kavčiču, Francetu Kosmaču in drugih slovenskih režiserjih.

V 60. in 70. letih minulega stoletja je posnel številne kratke dokumentarne filme, za katere je večinoma sam pisal scenarije. Zanimale so ga predvsem problematične družbene teme, kot so ekološka vprašanja (Strupi), visoka stopnja samomorov (Samomorilci, pozor!), nenavadni ljubezenski odnosi (Stopnice ljubezni in Slavica Exception), socialno ogroženi otroci (Rejenčki). Omeniti velja še filma Kje je železna zavesa? in Muzej zahteva.

Posnel je tudi kratke filme z etnološko vsebino, kot sta Plamen v dvonožcu iz leta 1968 in Narodna noša iz leta 1975. Ker je načenjal potrpljenje tedanjim oblastem, za film Narodna noša ni dobil dovoljenja za javno predvajanje. Zato se je odločil, da preneha snemati in se posveti izobraževanju drugih filmskih ustvarjalcev.

Za svoje filme je prejel vrsto nagrad na domačih in tujih filmskih festivalih. Poleg nagrade Prešernovega sklada leta 1969 in omenjene Badjurove nagrade za življenjsko delo je na predhodniku Festivala slovenskega filma, 6. tednu domačega filma v Celju leta 1978 prejel posebno priznanje Metod Badjura. Večkrat je bil nagrajen tudi na festivalih jugoslovanskega dokumentarnega in kratkometražnega filma v Beogradu.

Na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma leta 2007 so pripravili retrospektivo njegovih filmov, ki so jo naslovili Iskanje filmskega grala. Več let je predsedoval Društvu slovenskih filmskih ustvarjalcev.