Svet 19.1.2017 5:00

V Park Cityju že 33. festival Sundance

Los Angeles, 19. januarja - V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se danes začenja 33. filmski festival Sundance. Festival, ki ga je leta 1985 ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu. Na njem svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme pomembne nagrade. Letos bodo na njem prikazali tudi slovenski animirani film Špele Čadež Nočna ptica.

Kot je ob letošnji izdaji festivala povedal Redford, neodvisni filmarji svojo strast in ustvarjalnost usmerjajo v odstiranje novih obzorij. "In letošnji festival bo odražal prav vse korake na njihovi poti ter pokazal, kako lahko umetnost angažira, poveže in izzove ljudi po vsem svetu," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP dodal Redford.

Na festivalu bodo letos prikazali 118 igranih celovečercev. Kot običajno bo mogoče videti drame, srhljivke, grozljivke in komedije, ob njih pa po pisanju AFP tudi nedefinirano filmsko stvaritev - Manifesto - v katerem Cate Blanchett igra 13 različnih likov ter prebira manifeste slavnih umetnikov.

Občinstvo bo po pisanju agencije zagotovo pritegnil film A Ghost Story Davida Loweryja, v katerem sta zaigrala Casey Affleck in Rooney Mara, John Turturro in Edie Falco pa bosta pozornost zbujala s komedijo Landline, ki jo je režirala Gillian Robespierre.

Sundance vsako leto ponudi tudi dokumentarce. Letošnji bodo prvič osvetlili določeno temo - klimatske spremembe. V programu Novo podnebje jih bodo prikazali 14.

Med filmi, ki že pred festivalom zbujajo pozornost, AFP omenja An Inconvenient Sequel, ki sledi okoljskemu dokumentarcu bivšega ameriškega podpredsednika Ala Goreja Neprijetna resnica iz leta 2006. Film, ki sta ga režirala Bonni Cohen in Jon Shenk, sledi Goreu pri nadaljevanju njegove kampanje v prizadevanjih za trajnostno naravnano prihodnost našega planeta.

Čeprav je ustanovitelj festivala Redford vedno vztrajal na tem, da se politike ne meša v festival, se letos Sundance, ki se bo začel le dan pred prisego Donalda Trumpa na položaj 45. predsednika ZDA, temu ne bo izognil. Dokumentarec Trumped: Inside the Greatest Political Upset of All Time bo ponudil vpogled v zakulisje Trumpove zmage proti demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

V film, katerega režijo podpisujejo Banks Tarver, Ted Bourne in Mary Robertson, so vključeni intervjuji, ki so jih opravili Mark Halperin, John Heilemann in Mark McKinnon. Film po besedah organizatorjev festivala ponuja "dostop do še nikoli predvajanih posnetkov", od volitev po posameznih zveznih državah prek razprav do trenutka, ko je postalo jasno, da bo Trump zmagal na volitvah.

Med drugim pa bodo na festivalu prikazali še dokumentarca o še vedno nerazrešenem umoru tedaj šestletne ameriške lepotne kraljice JonBenet Ramsey in krizi v Siriji.

Na Sundance pa se je uvrstil tudi animirani film Špele Čadež Nočna ptica. Na festival se letno prijavi okoli 8700 kratkih filmov, žirija jih je letos v program uvrstila 68, med njimi le 14 animiranih. Nočna ptica ima sicer za seboj uspešno festivalsko pot, prejela pa je tri nagrade na festivalih v Leipzigu, Tallinu in Krakovu.

Scenarij za Nočno ptico sta napisala Špela Čadež in Gregor Zorc, za animacijo so skrbeli Zarja Menart, Matej Lavrenčič, Špela Čadež, montirala je Iva Kraljević, glasbo je oblikoval Tomaž Grom, zvok pa Johanna Wienert. Glasove v filmu so prispevali Andrej Nahtigal, Karin Komljanec in Gregor Zorc. Producentki filma sta Tina Smrekar in Špela Čadež.

Organizatorji so sicer letos prejeli kar 13.782 predlogov, od tega 4068 celovečernih filmov. V minulih letih so filmi, ki so na festivalu doživeli premiero, takšnih je letos več kot 100, prejeli dobre kritike. Mnogi danes priznani režiserji, med njimi Quentin Tarantino in Steven Soderbergh, so svoje ime zgradili prav zahvaljujoč Sundanceu.

Festival se bo sklenil 29. januarja.