Svet 18.1.2017 5:30

Video instalacija Manifesto s Cate Blanchett postala film

London, 18. januarja - Instalacija Manifesto nemškega umetnika Juliana Rosefeldta, v kateri v 13 različnih vlogah nastopa avstralska oskarjevka Cate Blanchett, bo gledalcem kmalu dostopna tudi v filmskem formatu, poroča britanski The Guardian. Premierno bo kot film prikazana 23. januarja na festivalu Sundance, po spletu pa že kroži napovednik.

ZDA, Los Angeles. Igralka Cate Blanchett. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Igralka Cate Blanchett.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Rosefeldtova instalacija vključuje 13 filmov, ki so prikazani sočasno. Umetnik je za delo zbral osebne manifeste številnih priznanih umetnikov, arhitektov, koreografov in filmarjev ter jih med seboj prepletel in reorganiziral. Med osebami, ki so navdihnile projekt, so Tristan Tzara, Andre Breton, Claes Oldenburg, Sol LeWitt in Jim Jarmusch.

Cate Blanchett nastopa v vseh videih v 13 različnih vlogah. Med drugim igra učiteljico, lutkarko, finančno posrednico in brezdomca. Trenutno je instalacija na ogled v Državni galeriji v Stuttgartu, v Muzeju Sprengel v Hannovru in v Umetniški galeriji New South Wales v Sydneyju, kmalu pa bo na voljo tudi v filmskem formatu.

Cate Blanchettje dobila oskarja za vlogi v filmih Otožna Jasmine (2013) in Letalec (2004). Med aktualnejšimi sta njena vloga poročene ženske, ki se zaljubi v mlajšo fotografinjo (Rooney Mara) v drami Carol Todda Haynesa, ter vloga ameriške novinarke in televizijske producentke Mary Mapes v politični drami Truth Jamesa Vanderbilta.