Slovenija 19.1.2017 5:00

V ljubljanski Operi premierno novo slovensko delo Julka in Janez

Ljubljana, 19. januarja - Na odru -3 ljubljanske operne hiše bo nocoj krstno izvedena nova slovenska komorna opera Julka in Janez, ki jo je na libreto antropologinje Svetlane Slapšak zložil skladatelj mlajše generacije Jan Gorjanc. Noviteta preizprašuje odnos med žensko in moškim ter odnos do ženske in njenega položaja v družbi. Režiral jo je Jaša Koceli.

Besedilo za "opero o zapeljevanju, feminizmu in spolni etiki", kot nosi podnaslov, je nastalo po romanu v pismih Julke Hlapec Đorđević Jedno dopisivanje (Neka korespondenca), objavljenem v 30. letih prejšnjega stoletja. Avtorica je bila mednarodno znana feministka, prva doktorica filozofije na dunajski univerzi, njeni poglavitni temi pa sta bili položaj ženske in seksualna etika.

"Ponovno branje tega romana skozi libreto in v drugem jeziku odpira možnost aktualizacije vprašanja seksualne etike, kot jo dojema kozmopolitska ženska, ki se spomni svoje študentske ljubezni s sedaj že uglednim ljubljanskim zdravnikom in skozi prenovo te ljubezni skuša preseči omejitve, ki jih patriarhalna družba postavlja ženskam. Sprašujemo se seveda, kakšne so razlike med seksualno etiko 30. let in danes," je za STA razkrila Svetlana Slapšak.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala dramaturginja Tatjana Ažman, je antropologinja, ki se raziskovalno tudi sama posveča študiju spola, v besedilo vdahnila tudi svoj osebni pristop oziroma občutenje, ki ga ima kot ženska v današnjem svetu.

Glasbo za komorno opero v osmih prizorih je zložil diplomant londonskega Royal College of Music Jan Gorjanc, ki je po oceni dramaturginje "na inteligenten način razbral bistvo feminizma v današnjem času", režiser Koceli pa je "na prijazen, dostojen in spoštljiv način obračunal s to temo".

Zgodbo o Julki, Evropejki, intelektualki in poliglotki, ter Slovencu Janezu, zdravniku, ki je obtičal doma, je režiser postavil v čas med obema vojnama. Prostor uprizoritve je razpravljalnica in dopisovalnica. V njem Julka v podobi sopranistke Vlatke Oršanić zapelje Janeza, ki ga bo interpretiral Edvard Strah. Z glavno junakinjo pa ves čas potuje še plesalka, ki pooseblja njene misli, strasti in ideale ter duha feminizma. V tej vlogi bo nastopila baletna plesalka Kristina Aleksova.

Premiera bo ob 20. uri, orkestru SNG Opera in balet Ljubljana bo dirigiral Aleksandar Spasić.