Slovenija 20.1.2017 5:00

V Moderni galeriji bodo odprli pregledno razstavo Andraža Šalamuna

Ljubljana, 20. januarja - V Moderni galeriji bodo odprli pregledno razstavo Andraža Šalamuna, enega najvidnejših slikarjev zadnje četrtine 20. in začetka 21. stoletja. Njegov obsežni opus bo predstavljen z izborom iz najbolj značilnih ciklov platen velikega formata, od bizonov in Sonc do abstraktnih krajin. Razstavo bo ob 20. uri odprl minister za kulturo Tone Peršak.

Ljubljana. Moderna galerija. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kustosinja Martina Vovk je za postavitev izbrala okrog 50 slik, ki v kronološkem vrstnem redu predstavljajo Šalamunov razvoj. Posodile so jih različne slovenske ustanove in zasebniki, med njimi Obalne galerije Piran in Galerija Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki.

Razstavo uvaja nekaj najbolj značilnih projektov, s katerimi je Šalamun v 60. letih začel vstopati v svet umetnosti kot član skupine OHO. Znotraj nje je ustvaril dela v duhu arte povera (t.i. revne umetnosti) in body arta ter kot eden prvih umetnikov uporabil žive živali. V 70. letih pa se je začel vse bolj intenzivno posvečati slikarstvu. Razstava tako pokaže njegov razvoj v tem mediju, v zanj najbolj značilnih velikih formatih, v katerih je kot slikar samouk že sredi 70. let začel raziskovati materialnost abstraktne slike.

"Njegovih del že od samega začetka ni mogoče uvrstiti v nobeno sočasno umetnostno tendenco; čeprav ustvarja v času postkonceptualnega fundamentalnega slikarstva, se zdi, da je od njega povsem neodvisen. Njegova platna pričajo o zanimanju za materialnost barve in nosilca, vendar so hkrati tudi polna poetičnega sublimnega naboja, so poetične abstraktne krajine, barvita sonca, 'oblačni stroji' ali fantastične živalske kreature, ki vedno delujejo s potencialom čutnega očaranja gledalca," so zapisali v Moderni galeriji.

V 80. letih je Šalamunovo slikarstvo eksplodiralo v podobi in koloritu, tedaj je postal eden od osrednjih slovenskih predstavnikov slikarstva nove podobe, ki se kaže v živalskih kompozicijah. Najbolj znamenita serija iz tega časa je serija ogromnih platen bizonov. Iz 90. let je na razstavi predstavljena slika iz cikla Sonca, ki pomenijo prelomno točko Šalamunovega slikarskega razvoja.

Sledijo serija grških otokov, ki jo zaznamuje intenzivno slikarjevo raziskovanje abstraktne krajine, serija t. i. mediteranskih krajin mračno melanholičnega naboja in serija Mah in srebro. Novo tisočletje pa je Šalamun začel z novimi krajinami, ki jih označujejo za sublimne ali kot "psihični pejsaž".

Razstavo, ki bo na ogled do 9. aprila, bo pospremil katalog s prispevki o različnih vidikih njegovega ustvarjanja.