Svet 23.1.2017 5:00

V Londonu velika retrospektiva Davida Hockneyja

London, 23. januarja - V londonski galeriji Tate bo od 9. februarja na ogled retrospektiva britanskega umetnika Davida Hockneyja. Razstava bo poklon 60 letom delovanja eklektičnega ustvarjalca ob njegovi 80-letnici. Na ogled bodo njegove risbe, slike, grafike, fotografije in videi, ki prihajajo iz javnih in zasebnih zbirk iz celega sveta.

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava bo postavljena tako, da se bodo obiskovalci lahko seznanili s Hockneyjevim ustvarjalnim svetom. Kronološko jih bo popeljala skozi umetnikovo kariero, od njegovega prvega javnega nastopa v letu 1961, ko je bil še študent, prek njegovih kultnih del iz 60. in 70. let do zadnjih uspehov na Kraljevi akademiji in drugod.

Vključevala bo portrete njegove družine, prijateljev in umetnika samega ter tudi kultne podobe bazenov v Los Angelesu. Te bodo v dialogu z novejšimi deli, kot so njegove znamenite krajine iz Yorkshira, dela, ki jih je ustvaril po vrnitvi iz Kalifornije leta 2013, in eksperimentalne risbe za iPad. Nekatera novejša dela bodo razstavljena prvič.

Cilj razstave, ki bo ena največjih v galeriji doslej, je pokazati Hockneyja kot "inteligentnega in globokega izpraševalca bistva umetnosti".

Hockneyjevo delo sicer označujejo za angleški pop art. V svojih zgodnjih grafičnih serijah je uporabil več različnih slogov in vsebin, s čimer je želel kulturne dosežke stare Evrope povezati z lastnimi izkušnjami življenja v ZDA.

Umetnik se je rodil 9. julija leta 1937 v Bradfordu v Yorkshirju. Umetnost je študiral na Šoli za umetnost v Bradfordu in na Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu. Med drugim je razstavljal na 4. in 6. Documenti v Kasslu, v newyorškem Metropolitanskem muzeju, v hamburški Kunsthalle in na londonski Kraljevi akademiji.

Njegova dela zaznamujeta igriva ironija in uporaba metaforičnega formalnega jezika, s katerim kompozicijo razbija na več različnih ravni.