Na hitro prelistano 21.1.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. januarja - Pri mariborski založbi Litera so izdali pesniško zbirko Toneta Dodleka z naslovom Tilak in pesniški prvenec Tonje Jelen Pobalinka. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je izdal zgodbe priznanega slovaškega literata Dušana Duška Jajčka vseh velikosti, založba Miš pa mladinsko delo Tine Arnuš Pupis Za devetimi drevesi.

Ljubljana. Pravljice Tine Arnuš Pupis Za devetimi drevesi. Foto: STA

Ljubljana.
Pravljice Tine Arnuš Pupis Za devetimi drevesi.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka zgodb pisatelja Dušana Duška Jajčka vseh velikosti. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka zgodb pisatelja Dušana Duška Jajčka vseh velikosti.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Toneta Dodleka Tilak. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Toneta Dodleka Tilak.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniški prvenec Tonje Jelen Pobalinka. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniški prvenec Tonje Jelen Pobalinka.
Foto: STA

TILAK - NOVA PESNIŠKA ZBIRKA IZPOD PERESA TONETA DODLEKA

Nova pesniška zbirka Toneta Dodleka z zvočnim in skrivnostnim naslovom Tilak vsebuje širok razpon spreminjajočih se razpoloženj, od nekoliko melanholičnih in temačnejših tonov do svetlih in igrivejših. Prehodi med besedami in verzi so velikokrat nepričakovani, a zmeraj pretočni. K temu na svoj način pripomore tudi nenavadna raba ločil, zlasti vejic, kjer bi pričakovali piko, in pike, kjer bi prej pričakovali klicaj ali vprašaj. "Tilak je bela zbirka, ki je dovolj zračna, da lahko diha s polnimi pljuči. Dodleku se v njej ne sprašuje več o luknji v vodi, saj je njegova poezija tudi sama porozna in neulovljiva. Je prehod skozi lastno površino. Zato ni pred pesnikom ničesar več, kar bi ga, kot zapiše v zadnji pesmi, 'lahko branilo pred samim sabo', je v spremni besedi med drugim zapisal Borut Gombač.

Tone Dodlek se je rodil leta 1943 v nemškem Stochachu. Diplomiral je iz kemije v Mariboru. Piše pesmi, prozo, aforizme. Izdal je več pesniških zbirk, prvo - Passo de muerte leta 1972, zadnjo pa leta 2013. Je član Društva slovenskih pisateljev.

POBALINKA - PESNIŠKI PRVENEC TONJE JELEN, KI SE SPOGLEDUJE Z MOLKOM

Pesniški prvenec Tonje Jelen po besedah avtorja spremne besede Boruta Gombača intonirajo verzi pesnice Barbare Korun: "V tišini je vse, a le v besedi se vse razpre." V Pobalinki se molk v besedah razpira zadržano, a hkrati odkritosrčno in neusmiljeno, s prav posebno tankočutnostjo, v presunljivo živih podobah s specifičnim notranjim ritmom in pretanjenim občutkom za zvočnost, je zapisal Gombač.

Tonja Jelen (1988) je diplomirala iz slovenskega jezika s književnostjo. Bila je sourednica študentsko literarno-jezikoslovne revije Liter jezika. Med letoma 2011 in 2012 je vodila literarno oddajo Anima-lit na radiu Marš.

JAJČKA VSEH VELIKOSTI - ZGODBE KULTNEGA SLOVAŠKEGA PISATELJA

Zgodbe Dušana Duška o otroštvu, v tej zbirki združene iz celotnega avtorjevega opusa, namenjenega odraslim in mladim, so kratkočasne zgodbe o bolj ali manj kratkohlačnem odraščanju, najstniškem zorenju in nabiranju življenjskih modrosti. Knjigo je prevedlo deset prevajalk pod mentorstvom Andreja Pleterskega. Prvoosebna pripoved bralca popelje v dogajanje na slovaškem podeželju, kjer spoznamo pripovedovalčevo družino. Oče se pritožuje, ker se sinova nista vrgla po njem, in si zatiska oči z mislijo, da je hči njegova popolna kopija, mama hujša in hujša, a kar ne more shujšati, brat pa se zaradi kratkovidnosti namesto z nogometom brati s pticami. Tu so še prijatelji, vedno pripravljeni na vse oslarije, in smešni stric, ki vidi na oni svet. Razgibano dogajanje začini Duškov slog, ki vsakdanje prigode in tudi resnejše teme, kot so prve ljubezni in z njimi povezana razočaranja, spolno dozorevanje ali stik s smrtjo, opisuje igrivo in lahkotno, nič kaj patetično.

Dušan Dušek (1946) je kultni slovaški prozaist, filmski in televizijski scenarist, pesnik, avtor radijskih iger in visokošolski učitelj. Odraščal je na zahodnem Slovaškem, večino življenja pa domuje v Bratislavi, kjer je diplomiral iz geologije in kemije. O povezavi med študijem in delom je v intervjuju povedal: "Kemija mi je tudi pri pisanju prišla prav, naučil sem se, kako določene stvari medsebojno reagirajo, se spajajo, razpadajo, kar se dogaja v slehernem človeškem življenju". Že četrt stoletja poučuje scenaristiko na filmski in televizijski fakulteti. Objavljati je začel že v 60. letih, od leta 1972 je objavil 16 proznih del za odrasle, osem za otroke, dve zbirki poezije. Je avtor številnih filmskih in televizijskih scenarijev znanih slovaških filmov za otroke in odrasle. Njegova dela so izšla v več kot desetih jezikih. Prejel je pomembne slovaške književne nagrade.

ZA DEVETIMI DREVESI - PRAVLJICE Z ŽIVALSKIMI JUNAKI

Prvenec Tine Arnuš Pupis prinaša pravljice z živalskimi junaki, ki na hudomušen način obravnavajo različne tematike, odpirajo vprašanja in ponujajo podlago za nadaljnje pogovore. Avtorica se pravljic loti z ironično distanco in z zvitimi zasuki preseže bralčeve horizonte pričakovanja. Da je knjiga pravljic prikupna in navihana tudi po likovni plati, je s svojimi domiselnimi ilustracijami poskrbela Tanja Komadina.

Tina Arnuš Pupis (1982) je diplomirala s socialne pedagogike. Težnje po raziskovanju področij psihologije, medosebnih odnosov, odnosa do narave, živali in družbenega dogajanja v zadnjih letih vse bolj prepleta z literarnim ustvarjanjem. Lani je bila njena pravljica Nespečni volk izbrana na literarnem natečaju in objavljena v reviji Spirala.