Svet 21.1.2017 6:00

V Potsdamu bo danes vrata za obiskovalce odprl novi Muzej Barberini

Potsdam, 21. januarja - V Potsdamu bo danes vrata za obiskovalce odprl novi Muzej Barberini. Gradnjo muzeja na mestu nekdanje istoimenske baročne palače je financiral nemški poslovnež Hasso Plattner. V svoje prostore muzej vabi z razstavama Impresionizem - umetnost krajinarstva in Moderni umetnostni klasiki. M

Plattner, soustanovitelj in predsednik nadzornega sveta družbe SAP, vodilnega proizvajalca poslovne programske opreme, je tudi ustanovitelj novega muzeja. Ta ima prostore v poslopju, zgrajenem na mestu nekdanje baročne palače Barberini iz 18. stoletja, ki je bila uničena v bombnem napadu leta 1945. Za rekonstrukcijo baročnega pročelja palače se danes skriva sodobna muzejska zgradba s 17 razstavnimi dvoranami, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V muzeju je svoje mesto našla Plattnerjeva zbirka umetnin, ki jo je ta oblikoval od sredine 80. let minulega stoletja. V njej so dela umetnikov, kot so Claude Monet, Pierre Auguste Renoir in Camille Pissarro. Zanimali so ga tudi slikarji nekdanje Nemške demokratične republike ter dela Gerharda Richterja in Andyja Warhola. Poleg tega v muzeju načrtujejo občasne razstave, za katere si nameravajo dela izposojati tudi iz drugih zbirk.

Na otvoritvenih razstavah so ob delih iz Plattnerjeve zbirke na ogled umetnine, ki so jih posodili muzeji iz Pariza, Sankt Peterburga, Jeruzalema in Washingtona, nekaj jih je tudi iz zasebnih zbirk.

Prva razstava združuje 92 del umetnikov, kot so bili Claude Monet, Pierre Auguste Renoir in Gustave Caillebotte. Kot je pred odprtjem povedala direktorica muzeja Ortrud Westheider, je na področju krajinarstva še veliko neraziskanega. Sicer pa bo razstava z izborom del različnih umetnikov predstavila razvoj impresionizma.

Druga razstava združuje 60 del umetnikov, kot so bili Max Liebermann, Auguste Rodin, Edvard Munch, Emil Nolde, Vasilij Kandinski in Andy Warhol. Obe bosta na ogled do 28. maja. Za jesen pa po pisanju dpa načrtujejo predstavitev umetnosti nekdanje Nemške demokratične republike.

Baročno palačo v Potsdamu je dal zgraditi pruski kralj Friderik II. Veliki. Gradili so jo v letih 1771 in 1772. Aprila 1945 je bila uničena v bombnem napadu. Po drugi svetovni vojni je bila lokacija opuščena. Gradnja novega muzeja Barberini je trajala tri leta. Končana je bila novembra. Tedaj so prazni muzej za teden dni odprli za javnost in v njem našteli kar 24.500 obiskovalcev. V novem muzeju je na voljo 2800 kvadratnih metrov površin.