Slovenija 24.1.2017 5:00

Reformacijski avtobus danes na Kongresnem trgu

Ljubljana, 24. januarja - V okviru prireditev ob 500-letnici reformacije se bo ob danes v Ljubljani, ki ji je Skupnost protestantskih Cerkva v Evropi podelila status Evropskega mesta reformacije, ustavil reformacijski avtobus. Ta potuje po Evropski reformacijski poti po 19 državah. V Ljubljani se bo ustavil na Kongresnem trgu.

Na Kongresnem trgu bo reformacijski avtobus stal med 10. in 17. uro, otvoritvena slovesnost pa bo ob 13. uri. Tema v Sloveniji je Vsak jezik bo slavil Boga.

Program bo uvedla krajša pobožnost, ki jo bo vodil častni škof Geza Erniša, ob 11. uri bo sledilo interaktivno predavanje kulturnega in literarnega zgodovinarja Jonatana Vinklerja, ki bo podal zgodovinski pregled slovenske reformacije 16. stoletja s poudarkom na Kranjski.

Na otvoritveni slovesnosti bodo zbrane nagovorili ljubljanski župan Zoran Janković, velikolaški župan Anton Zakrajšek, škof Evangeličanske cerkve Geza Filo in višji cerkveni svetnik iz Nemčije Norbert Denecke. Sledilo bo predavanje Aleksandra Erniše z naslovom Evangeličanska Cerkev v Sloveniji danes in z ozirom na prihodnost, nato bo Vinkler ponovil svoje predavanje, program pa se bo sklenil s pogovorim na temo Vsak jezik bo slavil Boga - Božja beseda in Slovenci kot kreatura besede.

Namen Evropske reformacijske poti je, da vsak kraj spregovori o tem, kaj specifičnega mu je reformacija zapustila. Zbirajo se tako strokovne interpretacije kot osebne pripovedi, ki so dokaz živega izročila reformacije. Med 68 evropskimi mesti oziroma kraji, na katere je reformacija še posebej vplivala, sta od slovenskih še Rašica in Puconci, so sporočili prireditelji.

Letošnje leto je slovenska vlada razglasila za leto reformacije. Ob jubileju se bo zvrstilo več prireditev po državi, tudi razstav in strokovnih srečanj.

Osrednja državna proslava bo 30. oktobra v Cankarjevem domu, dan Primoža Trubarja, 8. junij, bodo obeležili z dogodkoma v Trubarjevi rojstni Rašici in v Ljubljani, osrednje bogoslužje pa bo na dan reformacije v cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani.

V juniju načrtujejo enodnevni mednarodni znanstveni simpozij v atriju ZRC SAZU. Alma Mater Europaea bo v Mariboru pripravila znanstveno konferenco na temo medverskega dialoga.

Reformacija in njen pomen bo tudi tema več razstav. Med drugim bodo v Narodni in univerzitetni knjižnici aprila odprli postavitev z naslovom Beseda Božja ostane na veke, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Vinklerjem. Na njej bodo predstavljeni ključni dogodki in temeljna besedila, ki so vplivali na zgodovinski potek in razvoj reformacije.