Slovenija 25.1.2017 8:00

Zlata plaketa JSKD za življenjsko delo zborovodkinji Majdi Hauptman

Ljubljana, 25. januarja - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) bo drevi na Ljubljanskem gradu podelil priznanja za dosežke na področju ljubiteljske kulture. Zlato plaketo za življenjsko delo prejme zborovodkinja Majda Hauptman. Srebrne plakete dobijo Marcel Štefančič, Ivo Kralj, Ciril Murnik in Emil Aberšek, zlati znak JSKD pa Andrej Makor in Agata Trojar.

Ljubljana. Logotip Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Zborovodkinja in pedagoginja Majda Hauptman (1931) zlato plaketo prejme za odlično zborovsko poustvarjanje in pedagoško delo z mnogimi generacijami mladih pevcev. Poučevala je glasbo na osnovnih šolah v Sežani in Trnovem v Ljubljani ter na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, skoraj desetletje je bila urednica za mladinsko glasbo na Radiu Ljubljana.

Na šolah je uspešno vodila otroške in mladinske zbore. S sežanskim mladinskim zborom je prvič nastopila na Celjskem festivalu leta 1960, naslednje leto je bila z istim zborom izbrana za nastop na jugoslovanskem srečanju mladinskih zborov. Z mladinskim zborom trnovske šole pa so med drugim osvojili prvo mesto in zlato plaketo na jugoslovanskem festivalu v Celju leta 1965 in mednarodno nagrado za prvo mesto na zborovskem tekmovanju v belgijskem Neerpeltu.

Z mladimi pevci je izvajala vrhunsko dodelane skladbe, ki bi jih težko pripisali osnovnošolskemu zboru. Bila je zavezana slovenskim zborovskim priredbam znanih ljudskih pesmi ter najsodobnejšim in najzahtevnejšim izvirnim skladbam.

Kljub časovni odmaknjenosti so posnetki skladb mladinskih pevskih zborov pod njenim vodstvom še vedno vzor mladinskega zborovskega petja, je v obrazložitvi zapisala strokovna komisija v sestavi predsednik Jože Osterman, Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in Janko Malle.

Marcel Štefančič srebrno plaketo prejme za pečat, ki ga je kot predan ustvarjalec in poustvarjalec pustil na gledališkem, glasbenem, kinematografskem, literarnem, časnikarskem, uredniškem in organizacijskem področju.

Ivo Kralj je nagrajen za dosežke na področju zborovske glasbe, Ciril Murnik za pol stoletja dolgo vodenje mladih ustvarjalcev v skrivnosti filmskega ustvarjanja, Emil Aberšek pa za delo na področju gledališke umetnosti.

Zlati znak JSKD gre v roke Andreju Makorju za dosežke na področju vokalne glasbe ter pesnici Agati Trojar za delo na področju literarne umetnosti.

Nocojšnje podelitve nagrad se bo kot slavnostni govornik udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, so sporočili z JSKD.