Svet 25.1.2017 5:30

Placido Domingo bo 50 let od prvega nastopa na losangeleškem odru obeležil s koncertom

Los Angeles, 25. januarja - Španski tenorist Placido Domingo bo prihodnjo sezono Losangeleške opere obogatil s koncertom, s katerim bo obeležil 50-letnico svojega prvega nastopa na tem odru. V sezoni 2017/18 bo Domingo, ki je od leta 2003 generalni direktor Losangeleške opere, sodeloval še v dveh produkcijah.

Kitajska, Chengdu. Tenorist Placido Domingo. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Chengdu.
Tenorist Placido Domingo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Koncert, s katerim bo proslavil 50-letnico svojega prvega nastopa v Losangeleški operi, bo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP na sporedu 17. novembra. Dirigentska taktirka bo v rokah glasbenega direktorja opere Jamesa Conlona.

Poleg tega bo Domingo v novi sezoni dirigiral produkcijo Bizetove opere Lovci biserov, v kateri bosta pela gruzijska sopranistka Nino Machaidze in mehiški tenorist Javier Camarena.

Domingo, ki je premagal raka in je pri 76. letih še vedno aktiven, velja za enega najbolj prepoznavnih tenoristov 20. stoletja. Vendar pa je v zadnjih letih pričel peti bariton. Tako bo v prihajajoči sezoni nastopil z baritonsko vlogo, in sicer v naslovni vlogi v Verdijevi operi Nabucco, ki jo je že pel v newyorški Metropolitanski operi.

V novi sezoni med drugim napovedujejo tudi novo produkcijo francoske verzije Gluckove opere Orfej in Evridika, ki jo bo na oder postavil vodilni ameriški koreograf John Neumeier. V predstavi, ki bo koprodukcija z Lirsko opero v Chicagu, baletom Joffrey in Hamburškim baletom, bosta nastopila sopranistka Lisette Oropesa in ruski tenor Maksim Mironov.

Losangeleška opera pa bo prihodnje leto obeležila tudi 100-letnico rojstva ameriškega dirigenta in skladatelja Leonarda Bernsteina. Na oder bodo postavili njegovo opereto Kandid, ki temelji na istoimenski Voltairovi satiri.