Svet 24.1.2017 15:13

Dežela La La z rekordnimi 14 nominacijami za oskarje

Los Angeles, 24. januarja - Romantična glasbena drama Dežela La La režiserja Damiena Chazella bo po zlatih globusih v ospredju tudi na podelitvi oskarjev. Skupno je film prejel rekordnih 14 nominacij, med drugim za najboljši film ter za režijo, fotografijo in izvirno skladbo, nominirana pa sta tudi oba glavna igralca - Ryan Gosling in Emma Stone.

Ljubljana. Kino gledališče Bežigrad. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino gledališče Bežigrad.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Dežela La La je na zlatih globusih dosegla 100-odstotni izkupiček oziroma je od sedmih nominacij pobrala sedem nagrad. Po današnjem razkritju nominacij za oskarje, film tudi tokrat visoko kotira. Po osem nominacij za najboljši film sta sicer požela Prihod ter Moonlight, šest pa so si jih prislužili Manchester by the Sea, Lion in Greben rešenih.

Za najboljši film so poleg uspešnega muzikala nominirani Prihod v režiji Denisa Villeneuva, Greben rešenih v režiji Mela Gibsona, Za vsako ceno Davida Mackenzieja, Hidden Figures režiserja Theodorea Melfija, Lion v režiji Gartha Davisa, Moonlight Barryja Jenkinsa in Manchester by the Sea v režiji Kennetha Lonergana.

V tekmi za najboljšega režiserja so posledično Chazelle, Lonergan, Villeneuve, Gibson in Jenkins.

Poleg Goslinga so za glavno moško vlogo nominirani Casey Affleck (Manchester by the Sea), Denzel Washington (Fences), Andrew Garfield (Greben rešenih) in Viggo Mortensen (Kapitan fantastični). Za najboljšo žensko vlogo pa se poleg Emme Stone potegujejo še Isabelle Huppert (Ona), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie) in Meryl Streep (Neslavno slavna Florence).

Po poročanju britanskega BBC si je Meryl Streep s to nominacijo prislužila naziv največkrat za oskarja nominirane igralke v zgodovini nagrad.

Nemška tragikomedija Toni Erdmann režiserke Maren Ade, film, ki je pobral številne nagrade, med drugim za najboljši evropski film minulega leta, je pričakovano med nominiranci za tujejezičnega oskarja.

Nominacijo za najboljši tuji film so si prislužili še Trgovski potnik v režiji Asgharja Farhadija, švedski film Mož z imenom Ove, ki ga podpisuje Hannes Holm, danski film Land of Mine v režiji Martina Zandvlieta ter avstralski Tanna v režiji Martina Butlerja in Bentleyja Deana.

Za naziv najboljšega animiranega filma se potegujejo Rdeča želva režiserja Michaela Dudoka de Wita, Kubo in dve struni Travisa Knighta, Zootropolis v režiji Byrona Howarda in Richa Moorea, My Life As A Zucchini Claudea Barrasa ter Moana (John Musker in Ron Clements).

Podelitev bo 26. februarja letos v Los Angelesu v prenosu televizije ABC vodil komik Jimmy Kimmel.