Svet 29.1.2017 5:00

Filozof Bifo in rocker Gillespie v zagrebškem Filozofskem teatru

Zagreb, 29. januarja - Eden vodilnih italijanskih filozofov Franco Berardi - Bifo in Bobby Gillespie, pevec znane škotske rock skupine Primal Scream, bosta današnja gosta Filozofskega teatra v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu. Primal Scream so navdih za svoj novi album Chaosmosis našli prav v Bifovih stališčih o sodobni družbi.

Bifo velja za enega zanimivejših sodobnih filozofov, ki podaja lucidne analize poznega kapitalizma, od vala terorizma do pojava novega fašizma. Skupina Primal Scream pa minulih 30 let širi meje rocka.

Ko se takšna skupina odloči, da bo posnela nov album, katerega vsebino je s svojim razmišljanjem navdihnil ravno Bifo, je logično, da smo ju povabili v Filozofski teater, je v napovedi današnjega dogodka pojasnil urednik in voditelj priljubljenega teatra Srećko Horvat.

Pričakuje, da bo tudi ta dogodek pritegnil drugačno občinstvo, kot je tisto, ki redno obiskuje predstave v zagrebškem HNK.

Horvat je spomnil, da sta se Bifo in Gillespie oblikovala v času pojava punk gibanja, kar je bilo izhodišče za njuno filozofijo in glasbo.

Prepričan je, da bi Primal Scream s koncertom pritegnili množice privržencev v Zagreb, Filozofski teater pa je priložnost, da se najbolj izpostavljenega člana skupine spozna v filozofski različici.

Filozof in aktivist Bifo je bil lani gost 32. slovenskega knjižnega sejma, na katerem je bila država v fokusu Italija. V Ljubljani je predaval na temo Finančno nasilje in družbeno osiromašenje.

Zagrebški Filozofski teater do konca letošnje sezone že napoveduje nove goste. Med njimi bodo slovenski filozof Mladen Dolar ter člani skupine Laibach, pa tudi nuna Teresa Forcades, piše na spletni strani HNK.