Svet 26.1.2017 5:30

Spletišče Vatikanskih muzejev v koraku s časom

Vatikan, 26. januarja - Vatikanski muzeji so stopili v korak s časom in modernizirali svoje spletišče. Preko tega se je mogoče virtualno sprehoditi po Sikstinski kapeli in Rafaelovih sobanah, v Vatikanu pa se nadejajo, da bo zahvaljujoč sodobni tehnologiji njihovo zbirko umetnin videl še širši krog ljudi po svetu.

Vatikan. Vatikanski muzeji v 1400 sobah hranijo številne umetnine. Foto: Daniel Novakovič/STA

Vatikan.
Vatikanski muzeji v 1400 sobah hranijo številne umetnine.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Zamisel o oblikovanju novega spletišča sledi misli papeža Frančiška, da je lahko tudi digitalni svet kraj poln človečnosti - "ne zgolj mreža niti, temveč mreža ljudi", so sporočili iz muzejev.

Spletišče sestavlja 13.000 strani, vsebine pa so na voljo v petih jezikih - italijanskem, angleškem, španskem, nemškem in francoskem. Obiskovalci lahko občudujejo več kot 3000 fotografij in si ogledajo več deset videov, na voljo pa imajo tudi interaktivna orodja in možnost navigacije po prostoru, denimo po notranjosti Sikstinske kapele.

Med novostmi spletišča je tudi spletni katalog, v katerem je predstavljenih 4000 od 20.000 umetnin, ki so sicer del stalne razstave muzeja. V letu dni nameravajo katalog dopolniti z informacijami o drugih 16.000 umetninah, je sporočila nova direktorica muzejev Barbara Jatta, ki je prva ženska na tem položaju.

Preko strani si je mogoče tudi rezervirati vstopnico in si muzeje ogledati v živo. Vatikanske muzeje si letno ogleda več kot šest milijonov turistov.