Slovenija 26.1.2017 5:00

V ljubljanski Operi drevi premiera Puccinijeve opere Madama Butterfly

Ljubljana, 26. januarja - V SNG Opera in balet Ljubljana bo ob 19.30 premiera opere Giacoma Puccinija Madama Butterfly. Režijo ene izmed najbolj priljubljenih oper, ki je stalnica železnih repertoarjev opernih hiš po vsem svetu, je prevzel Vinko Möderndorfer. Po njegovih besedah opera opisuje tragedijo na osebni ravni, ki jo povzroči trk dveh povsem drugačnih kultur.

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je na novinarski konferenci pred premiero povedal režiser, opera opisuje tragedijo, ki jo povzroči trk japonske in ameriške kulture ter sooči japonski vrednostni sistem z lahkotnejšim ameriškim.

V ospredje postavlja nesporazum med 15-letno deklico Čo-čo-san, ki pripada japonski kulturi, v kateri zvestoba in resnica igrata pomembno vlogo, ter zahodno, ameriško, kjer so te vrednote zrahljane, kar privede do tragedije. Zgodba opere, ki je sicer stara, je po Möderndorferjevih besedah lahko tudi povsem sodobna, saj so v ospredju človeški odnosi, ti pa se skozi zgodovino ne spreminjajo tako hitro kot ostalo.

Möderndorfer v predstavi, kot je poudaril, ni želel prikazati črno-belih značajev. Tako Čo-čo-san ni le nemočna žrtev, pač pa polnokrvna ženska, ki zakon z Američanom Pinkertonom razume tudi kot priložnost za boljše življenje, za kar je pripravljena zastaviti celo svojo vero in kulturo.

Madama Butterfly po dramski predlogi ameriškega pisatelja Davida Belasca je bila krstno uprizorjena leta 1904 v milanski Scali in je najprej doživela velik polom. Na sporedu ljubljanske Opere je bila že v sezoni 1908/1909, nazadnje pa je bila v Ljubljani uprizorjena leta 2010 v režiji Giulia Ciabattija.

Puccini sam je dejal, da je z Madamo Butterfly ustvaril opero, v katero je izlil svoje srce in dušo. Vse življenje jo je označeval kot svoje najboljše in najmodernejše delo. Usoda japonske ženske, ki ne doživi izpolnitve svoje ljubezni in se na koncu z lastno roko požene v smrt, je skladatelja nedvomno globoko pretresla, saj je v tej zgodbi dosegel izjemno zlitje svoje ustvarjalne skladateljske moči z lirično in s pretresljivo psihološko dramo osrednjega lika.

V vlogi Čo-čo-san v alternaciji pojeta Mirjam Tola in italijanska pevka Lucia Premerl. Vlogo Pinkertona v alternaciji pojejo Aljaž Farasin, Jure Kušar, Branko Robišak in Renzo Zulian.

Glasbeni vodja in dirigent je Loris Voltolini, scenograf Branko Hojnik, kostumograf Alan Hranitelj, oblikovalec luči Pascal Merat, koreografinja Rosana Hribar. Predstava bo izvedena v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi.