Slovenija 18.2.2017 10:14

Obisk partizanske bolnice Franja ponovno narašča

Cerkno, 18. februarja - V lanskem letu je Partizansko bolnico Franja tako kot celoten Mestni muzej Idrija obiskalo precej več obiskovalcev kot v letu 2015. Porast obiska je med 15 in 20 odstotki, skrivnostno partizansko bolnišnico na Cerkljanskem pa je obiskalo med 23.000 in 25.000 obiskovalcev, je za STA povedala direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec.

Cerkno, Bolnišnica Franja. Bolnica Franja. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Cerkno, Bolnišnica Franja.
Bolnica Franja.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

"Povečuje se predvsem tisti del obiskovalcev, ki imajo voden ogled po tem spomeniku kulturne dediščine. Ljudje si torej želijo, da si Franjo ne samo ogledajo, pač pa o njej tudi kaj slišijo," je povedala Ivana Leskovec.

Veseli jih tudi, da se povečuje delež tujih obiskovalcev. Slednji vedno bolj odkrivajo območje Idrije in Cerkljanskega in njune številne naravne lepote in bogato kulturno dediščino. K temu je po besedah idrijskega župana Bojana Severja zagotovo pripomogel vpis na Unescov seznam kulturne dediščine, ki je predvsem v tujini povečal prepoznavnost Idrije.

"Zelo smo bili veseli preverjanja s strani Evropske komisije. Bolnica Franja je nosilka znaka evropske dediščine, nov sistem pa predvideva ocenjevanje nosilcev na podlagi programa, ki so ga v projektu kandidiranja za znak prijavili. Tako moramo dokazovati uresničevanje svojih ciljev, ocenjeni pa smo bili zelo dobro," je še povedala direktorica Mestnega muzeja Idrija.

Aktualno ocenjevalno obdobje traja do leta 2020, v Idriji pa so morali predložiti tudi nov program dela med letoma 2016 in 2020. Uresničevanje zastavljenih ciljev jim po besedah Ivane Leskovec vzame kar veliko časa in denarja. Vsega dela pa ne zmorejo sami in si zato pomagajo z zunanjimi izvajalci, predvsem za realizacijo različnih kulturnih, pedagoških in andragoških programov, ki so tisti, ki "si jih Evropska unija najbolj želi".

"To je oblika širjenja te ideje in oblika promocije znaka evropske dediščine," je poudarila direktorica.

Partizanska bolnišnica Franja, ki nosi ime po zdravnici dr. Franji Bojc Bidovec in je delovala med drugo svetovno vojno v letih 1943-1945, je bila zgrajena za zdravljenje ranjencev in težjih bolnikov na območju 9. korpusa slovenske partizanske vojske, tj. za potrebe ranjencev na območju Severne Primorske in Gorenjske.

Prvo barako v soteski Pasice v Dolenjih Novakih so postavili decembra 1943. Ustanovitelj in prvi graditelj bolnice je bil dr. Viktor Volčjak. Bolnišnica je bila organizirana v več manjših oddelkov v ožji in širši okolici. V času delovanja se je v njej zdravilo okoli 1000 borcev; v glavni postojanki se jih je zdravilo 522, predvsem težjih ranjencev različnih narodnosti.

Partizanska bolnišnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena in nosi Znak evropske dediščine. Kljub izgubi dela originalne materialne dediščine v povodnji leta 2007 je v celoti ohranila izvorno sporočilo in ostaja dragocen pomnik humanosti, plemenitosti in tovarištva ter simbol mednarodnega povezovanja in odpora.