Slovenija 27.1.2017 0:30

Mariborska Opera s prvo slovensko izvedbo Wagnerjevega Renskega zlata

Maribor, 27. januarja - Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo drevi premierno izvedla glasbeno dramo Rensko zlato nemškega skladatelja Richarda Wagnerja. Kompleksno delo predstavlja začetek Wagnerjeve mitološke tetralogije Nibelungov prstan. V Sloveniji bo prvič izvedeno pod taktirko Simona Krečiča in v režiji Igorja Pisona.

Maribor. Slovenski narodno gledališče (SNG) Maribor. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovenski narodno gledališče (SNG) Maribor.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Tetralogija Nibelungov prstan, ki je v presledkih nastajala več kot 26 let, predstavlja eno najepohalnejših in celovitih opernih stvaritev, s katero je Wagner skozi prizmo nordijske mitologije, pravljičnega sveta in sage o Nibelungih zaobjel tako rekoč vse najpomembnejše problematike modernega časa.

Rensko zlato, katerega praizvedba je bila septembra 1869 v Münchnu, je Wagner zasnoval kot "predvečer" oziroma prolog v svoj operni cikel, v katerem se postopoma razkriva kompleksno razplasten svet bogov, velikanov, škratov Nibelungov, valkir in ljudi.

Pevska zasedba je zbrana z vseh vetrov. Med gostujočimi pevci so Venezuelec Ernesto Morillo, Nemci Thomas Gazheli, Tobias Peschanel in Thomas Stimmel ter slovenska mezzosopranistka bolgarskega rodu Zlatomira Nikolova. Vlogo Albericha bo odpel Jure Počkaj, ki velja za enega najperspektivnejših slovenskih opernih baritonistov, ena od renskih deklet pa bo Jadranka Juras, javnosti bolj znana iz popularnih glasbenih voda.

V ospredju so tudi glavna imena mariborskega opernega ansambla Guadalupe Barrientos, Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Jaki Jurgec, Dušan Topolovec, Valentina Čuden in Martin Sušnik.

Scenografija je delo Petre Veber, dramaturg je Gregor Pompe, kostumografinja Sanja Grcić. V predstavi sodelujejo tudi plesalci mariborskega Baleta ter Simfonični orkester SNG Maribor.

Ker gre za prvo slovensko produkcijo Renskega zlata, bo premiero danes, v nedeljo in torek v SNG Maribor spremljalo predavanje poznavalca Wagnerjevega opusa Gregorja Pompeta.