Svet 26.1.2017 16:44

Svetlana Slapšak dobitnica srbske literarne nagrade zlata sončnica

Novi Sad, 26. januarja - Pisateljica in antropologinja Svetlana Slapšak je dobitnica literarne nagrade zlata sončnica, ki jo podeljuje srbsko podjetje Vital. Prejela jo je za roman Ravnoteža, ki pripoveduje o ženskah v Beogradu v času vojne v bivši Jugoslavije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Slovenski prevod romana bo letos izšel pri novomeški založbi Goga.

Ljubljana. Pisateljica in antropologinja Svetlana Slapšak. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica in antropologinja Svetlana Slapšak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Roman Ravnoteža (Ravnotežje) pripoveduje o ženskah v Beogradu v času vojne, ki nočejo sprejeti, da se v njihovem imenu pobija njihove someščane, sorodnike, prijatelje in sinove, zato jih skrivajo pred mobilizacijo. Ena izmed njih, Milica, je za preživetje prisiljena pretipkavati rokopis velikega nacionalnega pisca. Da bi se miselno oddaljila od posla, v katerega je prisiljena, sočasno piše roman.

Odklanjajoč vsakršno možnost integracije v novo, opustošeno družbo brezumja in zla, se Milica in njene prijateljice s svojo ustvarjalnostjo in pogumom poskušajo soočiti z nasiljem in kaosom, ki jih obdaja. Roman skozi vrsto duhovitih in ironičnih dialogov išče odgovor na vprašanje, kako v neuravnoteženi družbi obdržati svoje lastno ravnotežje.

Žirija, ki so jo sestavljali Vladimir Gvozden (predsednik), Dragan Jovanović-Danilov in Nikola Strajnić, je v utemeljitvi med drugim zapisala, da še posebej navdušuje način, kako glavna junakinja Milica navkljub revščini, izgubi prijateljev, pomanjkanju ljubezni, in težavam samospoznanja, še vedno premore lahkotnost, kreativnost, pripravljenost in spretnost, da si drzne narediti korak dlje, da se iztisne iz zadanega okvirja in da tako izprašuje meje svoje in tuje človeškosti.

Roman Ravnoteža je žirija označila kot izjemno uspelo literarno konstrukcijo, ki v sebi spaja elemente družinskega romana in kronike, parodijo pripovedovalskega patosa realističnega romana ter stilizacijo viktorijanskega romana. "Roman je enciklopedijsko razigran in je, resnosti teme navkljub, obarvan s posebnim humorjem in afirmacijo prijateljstva, zaupanja in ljubezni," je v utemeljitvi še zapisala žirija.

Svetlana Slapšak je po prejemu nagrade povedala, da se je posvetila temi, ki je neprivlačna, cenzurirana in ki spada v tisti del spominov, ki jih večina noče imeti. "Roman pripoveduje o ženskah v času vojne. Pozabili smo, kaj vse so ženske prispevale k reševanju ljudi v vojni in k reševanju naše vesti. Moj beograjski prijatelj mi je dejal, da so ženske rešile čast Srbije v vojni. To sem želela povedati v romanu," njene besede povzema agencija Tanjug.

Literarno nagrado zlata sončnica družba Vital podeljuje že dve desetletji za najboljšo literarno stvaritev na srbskem govornem področju v zvrsteh romana, povesti, poezije, književne kritike, eseja in književne publicistike. Lani jo je prejel Dragan Velikić za roman Islednik.