Svet 27.1.2017 5:30

Carnegie Hall bo letošnje leto posvetila Philipu Glassu

New York, 27. januarja - Znamenita newyorška koncertna hiša Carnegie Hall se bo letos poklonila enemu najvidnejših sodobnih ameriških skladateljev Philipu Glassu, ki letos praznuje 80. let. Ob jubileju bodo pripravili več koncertov, na katerih bo mogoče prisluhniti nekaterim znanim kot tudi manj znanim skladateljevim delom pa tudi svetovni premieri 11. simfonije.

Na skladateljev rojstni dan, 31. januarja, bo v izvedbi Brucknerjevega orkestra iz Linza svetovno premiero doživela njegova 11. simfonija, je razvidno iz programa Carnegie Hall in skladateljeve spletne strani.

Glass bo 16. februarja sam nastopil pri izvedbi svojega najbolj znamenitega dela Music with Changing Parts. Delo, ki je premiero doživelo leta 1970, je bilo v zadnjem času malokrat izvedeno. Gre za temeljno delo glasbenega minimalizma, ki je med drugim navdahnil Briana Enoa, predstavnika ambientalne glasbe ter sodelavca Davida Bowieja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Med skladateljevimi novejšimi deli bo spomladi v newyorški Carnegie Hall mogoče prisluhniti delu iz leta 2006 The Passion of Ramakrishna. Delo za koncert in zbor, ki govori o indijskem mistiku iz 19. stoletja in njegovim smrtnim bojem z rakom na grlu, bo izvedla Pacifiška simfonija iz Kalifornije. Ti bodo predstavili tudi delček iz Glassovega albuma Passages, ki ga je ustvaril z indijskim glasbenikom Ravijem Shankarjem (1920- 2012), ki je igral na tradicionalno indijsko brenkalo sitar. Na ta instrument bo na koncertu igrala glasbenikova hči Anoushka Shankar.