Slovenija 28.1.2017 9:00

Prenova Ruardove graščine na Jesenicah zaradi rušitve stropa še nujnejša

Jesenice, 28. januarja - Ruardova graščina na Stari Savi na Jesenicah, ki je ena redkih ohranjenih fužinarskih graščin, je nujno potrebna obnove. Gornjesavski muzej, ki ima v graščini sedež in železarski muzej, na to opozarja že vrsto leto. Lansko poletje je stanje postalo še bolj pereče, saj se je podrl del stropa. Za obnovo graščine bi potrebovali 2,6 milijona evrov.

Jesenice. Muzejsko območje Stare Save. Bucelli Ruardova graščina. Foto: Tinkara Zupan/STA

Jesenice.
Muzejsko območje Stare Save.
Bucelli Ruardova graščina.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Jesenice. Muzejsko območje Stare Save. Bucelli Ruardova graščina. Foto: Tinkara Zupan/STA

Jesenice.
Muzejsko območje Stare Save.
Bucelli Ruardova graščina.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kot je pojasnila direktorica Gornjesavskega muzeja Irena Lačen Benedičič, so problem začasno rešili tako, da so dodatno podprli strop in tako preprečili nevarnost. Vendar pa že ugotavljajo, da podpora ne bo zdržala in bo treba kmalu pristopiti k celoviti prenovi, ki jo graščina čaka že vrsto let.

Bucellini - Ruardova graščina, ki datira v leto 1538, je najbolj impozantna stavba nekdanjega fužinarskega naselja, urejenega v muzejsko območje Stara Sava. Jeseniška občina je ob pomoči ministrstva za kulturo in evropskih sredstev območje začela urejati in revitalizirati pred več kot desetimi leti. Obnovljena je bila vrsta objektov, kot prvi leta 2005 delavska stanovanjska stavba kasarna.

Sedaj na območju, ki je zaščiten kot tehniški spomenik, na obnovo čakata le še cerkev, ki je v občinski lasti, in graščina, kjer je bival lastnik prve fužine na Savi. Graščino je v prvi polovici 16. stoletja zgradil Italijan Bernardo Bucellini, leta 1766 jo je skupaj s fužinarskimi obrati kupil belgijski trgovec Valentin Ruard. Leta 1831 je bila graščina, ki je danes zaščitena kot kulturni spomenik, povečana in obnovljena v klasicističnem slogu.

Jeseniška občina ima že več let pripravljene projekte in dokumentacijo za obnovo graščine, a je čakala na ustrezne razpise ministrstva za kulturo, da bi pridobila sofinanciranje. Projekt je namreč ocenjen na 2,6 milijona evrov, česar občina sama ne zmore pokriti, se zaveda Irena Lačen Benedičič.

Vendar državnih sredstev za ta namen ni, po več letih čakanja na sofinanciranje ugotavlja jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger. Kot pojasnjuje, je problem v tem, da graščina ni pod državno temveč pod lokalno pristojnostjo. "V preteklosti smo poskusili območje Stare Save umestiti med državne projekte, a nismo bili uspešni, tako da urejanje ostaja na plečih občine," je pojasnil.

"Ne preostane nam drugega, kot da prihodnje leto sami pristopimo k obnovi," je povedal. Vseeno bodo na občini še poskušali pridobiti nekaj sredstev prek razpisov. Če ne bo šlo drugače pa se bo občina zadolžila, da bo lahko pokrila investicijo v Ruardovo graščino, ki jo Mencinger označuje za dragulj jeseniške zgodovine.

Dokumentacija za prenovo je že pripravljena, o tem pa mora razpravljati in odločati še občinski svet. Ko bo vse potrjeno in odločeno, bi moral biti projekt zaključen v dveh letih, računa župan. Rušitev stropa v graščini je tako sicer pospešila načrte, vendar pa izdatkov za prenovo v letošnjem proračunu še ni.