Svet 27.1.2017 10:45

Nagrado artes mundi prejel v Londonu delujoči umetnik John Akomfrah

Cardiff, 27. januarja - Nagrado za sodobno umetnost artes mundi, ki je vredna 40.000 funtov, je letos prejel v Londonu delujoči umetnik John Akomfrah. Dobil jo je za "opus izjemnih del", ki jih je ustvaril tekom let, ter za najnovejšo video instalacijo z naslovom Auto Da Fe. Nagrado so mu izročili v Cardiffu, kjer so postavili razstavo del šestih nominirancev.

Umetnik (59) je navdih za video instalacijo Auto Da Fe dobil leta 2009 na Barbadosu, kjer je naletel na pokopališče z grobovi Sefardskih Judov, ki so pobegnili iz Brazilije.

Teme migracij in globalne politike so po pisanju spletnega portala BBC tudi sicer dominirale v delih letošnjih nominirancev za nagrado. To podeljujejo bienalno, letos so jo podelili sedmič.

Kot je povedala predsednica nagrade Karen Mackinnon, so po prepričanju žirije vsi nominirani umetniki predstavili izjemna dela. Poudarila je, da se nagrada ne podeljuje le za dela, predstavljena na razstavi, ampak za širši opus.

Akomfrah jo je prejel tako za delo Auto Da Fe, kot celoten opus del, v katerih se posveča temam migracije, rasizma in preganjaj v imenu vere. "Govoriti o tej stvareh se zdi danes še pomembneje, kot kdajkoli," je dodala.

V Gani rojeni umetnik je ustanovitelj kolektiva Black Audio Film Collective, ki je v svoja dela vključeval arhivske posnetke, filmske tednike in fotografije.

Zaslovel je z dokumentarcem Handsworth Songs, ki ga je posnel za Channel Four. Film je bil posnet leta 1985 med nemiri v predelu Handsworth v Birminghamu.

Poleg filmov, v katerih je raziskoval identiteto temnopoltega prebivalstva v veliki Britaniji in migrantsko izkušnjo v ZDA, je režiral tudi dokumentarca o Louisu Armstrongu in Martinu Lutherju Kingu.

Bedwyr Williams, umetnik iz Walesa, ki je avtor ogromne video instalacije, na kateri je predstavljano futuristično mesto, zgrajeno na pobočju gore Cadair Idris, pa je dobil odkupno nagrado fundacije Derek Williams. Njegova instalacija bo tako postala del stalne zbirke Nacionalnega muzeja Walesa.

Razstava del nominirancev in nagrajenca bo na ogled do 26. februarja.