Svet 30.1.2017 10:44

Na festivalu Sundance zmagal film o uporu nad svetom obupane posameznice

Park City, 30. januarja - Na festivalu neodvisne filmske produkcije Sundance je v soboto zmagal film I Don't Feel at Home in this World Anymore režiserja Macona Blaira. V središču je depresivna ženska, ki ne razume sveta, v katerem živi. Vsi se ji zdijo neumni, neuvidevni, nevljudni in nasilni. Ko ji vlomijo v hišo, ima vsega dovolj. Trdno je odločena, da najde vlomilca.

V filmu, nekakšni krvavi komediji, glavni vlogi igrata Melanie Lynskey in Elijah Wood. Kritiki I Don't Feel at Home in this World Anymore primerjajo s filmi Quentina Tarantina, Guya Ritchieja, bratov Coen in Paula Thomasa Andersona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nagrado za najboljši dokumentarec je prejel film Dina Dana Sicklesa in Antonia Santinija, ki sledi razmerju med ekscentrično žensko iz predmestja in vratarjem pred trgovino Walmart.

Na dan podelitve nagrad je na festivalu močno odmeval odlok ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prepovedi vstopa v državo potnikom iz nekaterih muslimanskih držav. Vodja inštituta Sundance Keri Putnam je zato na festivalu še posebej pozdravila vse umetnike, ki prihajajo iz držav z večinskim muslimanskim prebivalstvom.

Na festivalu, ki ga je ustanovil ameriški igralec Robert Redford, so v desetih dneh prikazali 119 neodvisnih filmov vseh žanrov in dolžin. Letos se je s kratkim animiranim filmom Nočna ptica tam predstavila tudi Špela Čadež.