Svet 31.1.2017 6:00

Še vedno dejaven skladatelj Philip Glass praznuje 80 let

New York, 31. januarja - Philip Glass, ki velja za enega najvidnejših sodobnih ameriških skladateljev, je danes dopolnil 80 let. Visokemu skladateljevemu jubileju se bodo med drugim poklonili v znameniti newyorški koncertni hiši Carnegie Hall, kjer bo v izvedbi Brucknerjevega orkestra iz Linza mogoče prisluhniti svetovni premieri njegove najnovejše, 11. simfonije.

Švica, Ženeva. Koncert, note, skladba, notni zapis. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Švica, Ženeva.
Koncert, note, skladba, notni zapis.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Philip Glass je imel s svojimi operami, simfonijami, skladbami in sodelovanjem z umetniki, kot so Twyla Tharp, Allen Ginsberg, Woody Allen in David Bowie velik in neprecenljiv vpliv na glasbeno in intelektualno življenje svojih sodobnikov, piše na skladateljevi spletni strani.

Njegove opere, kot so Einstein na plaži, Satyagraha, Akhnaten in The Voyage so gostovale po vseh večjih opernih hišah sveta, precej glasbe je napisal za eksperimentalna gledališča in za filme. Med drugim je dobil oskarja za glasbo v filmu Martina Scorseseja Kundun (1997) ter bil nomiran za zlati kipec za glasbo v filmu Ure do večnosti (2002), podpisal se je pod glasbo za eksperimentalno dokumentarni film režiserja Godfreya Reggia iz leta 1982. V filmu, ki prikazuje prepad med rastjo civilizacije in tehnologijo ter naravo, se skozi sekvence podob, specifični ritem režije in posebej zaradi intenzivne glasbe sprošča napetost, ki na koncu pripelje do skorajda apokaliptične eksplozije.

Glass se je rodil in odraščal v Baltimoru. Študiral je na več ameriških univerzah in se, nezadovoljen s ponujenim znanjem o moderni glasbi, preselil v Evropo, kjer se je učil pri sloviti francoski skladateljici Nadii Boulanger. V tem času je sodeloval tudi z indijskim glasbenikom Ravijem Shankarjem, ki je igral na tradicionalno indijsko brenkalo sitar.

Leta 1967 se je vrnil v New York in ustanovil svojo zasedbo - Philip Glass Ensemble. Njegovo glasbo so večinoma označevali za minimalistično, čeprav Glass ne mara tega termina, ampak se raje opredeljuje za skladatelja "glasbe s ponavljajočo strukturo", piše na njegovi spletni strani.

V zadnjih 25 letih je skomponiral več kot 20 oper, 11 simfonij, dva koncerta za klavir ter druga dela za različne sestave. Napisal je glasbo za več filmov in sodeloval z umetniki, kot so Paul Simon, Linda Ronstadt, Yo-Yo Ma in Doris Lessing. Redno nastopa tudi s svojo zasedbo.

Skladatelju bodo v koncertni hiši Carnegie Hall posvetili vse leto. Tako bo 16. februarja sam nastopil pri izvedbi enega svojih najbolj znamenitih del Music with Changing Parts, spomladi pa bo mogoče prisluhniti delu The Passion of Ramakrishna. Delo za koncert in zbor, ki govori o indijskem mistiku iz 19. stoletja in njegovem bojem z rakom, bo izvedla Pacifiška simfonija iz Kalifornije.