Svet 31.1.2017 12:25

Trumpova politika sproža reakcije med kulturniki

London, 31. januarja - Ukrepi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nazadnje prepoved vstopa prebivalcem nekaterih muslimanskih držav v ZDA, sprožajo reakcije v svetu umetnosti. Nekateri filmski ustvarjalci napovedujejo bojkot podelitve oskarjev, ameriški pisatelj Paul Auster pa je zaradi aktualnega dogajanja tokrat pripravljen prevzeti vodenje Ameriškega PEN.

ZDA, Washington. Ameriški predsednik Donald Trump. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Ameriški predsednik Donald Trump.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Udeležbo na podelitvi oskarjev, ki bo 26. februarja v Los Angelesu, je po pisanju tujih tiskovnih agencij tako v nedeljo odpovedal iranski režiser Asghar Farhadi, ki je s filmom Trgovski potnik med nominiranci za najboljši tuji film. Trumpov ukaz, s katerim je v petek za 120 dni ustavil sprejemanje beguncev v ZDA, povsem ustavil sprejemanje beguncev iz Sirije, za 90 dni pa prepovedal vstop državljanom sedmih večinoma muslimanskih držav, med njimi Irana, pa je primerjal z dejanji voditeljev v njegovi lastni državi.

Farhadijev predstavnik v Los Angelesu je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je režiser načrtoval svojo udeležbo na podelitve oskarjev, vendar jo je bil zdaj prisiljen odpovedati.

"Nisem imel namena, da se podelitve ne bi udeležil, niti nisem želel dogodka bojkotirati, saj vem, da mnogi v ameriški filmski industriji in člani ameriške Akademije filmskih umetnosti in znanosti nasprotujejo fanatizmu in ekstremizmom, ki so danes bolj prisotni, kot kdajkoli prej," Farhadijeve besede povzema AFP.

"Kakorkoli, zdaj se zdi, da je moja prisotnost na podelitvi oskarjev pogojena s toliko 'čeji' in 'ampaki', ki zame niso sprejemljivi na noben način, tudi če bi bila za moj obisk narejena izjema," je dodal.

Že pred tem je bojkot podelitve letošnjih oskarjev napovedala glavna igralka v Farhadijevem filmu Taraneh Alidoosti.

Farhadi je leta 2012 že dobil tujejezičnega oskarja za film Ločitev.

Ameriški pisatelj Paul Auster, ki je v preteklosti večkrat odklonil ta položaj, pa je zaradi svojega nestrinjanja s Trumpovimi odločitvami zdaj pripravljen prevzeti vodenje Ameriškega PEN.

Kot je povedal, si že od izvolitve Trumpa za ameriškega predsednika prizadeva, "da bi sam pri sebi razrešil, kako živeti svoje življenje v letih, ki so pred njim". Dodal je, da bi si težko pogledal v oči, če bi tokrat odklonil vodenje Ameriškega PEN. Ameriški PEN trenutno vodi Andrew Solomon, Auster bi vodenje lahko prevzel leta 2018.

V Brooklynu živeči avtor Newyorške trilogije je ob izidu svojega novega romana, ki nosi naslov 4321, za spletni portal The Guardian tudi povedal, da so mu položaj predsednika Ameriškega PEN v preteklosti že večkrat ponudili, a ga je odklonil, zdaj pa ga je Trumpova izvolitev prepričala, da mora zavzeti aktivnejšo vlogo.

Novica o tem, da je pripravljen prevzeti vodenje Ameriškega PEN, se je sicer pojavila, ko je prišlo v javnost, da dvema ameriškima neodvisnima vladnima agencijama, ki se ukvarjata s podporo umetnosti (NEA - National Endowment for the Arts) in človekoljubnega dela (NEH- National Endowment for the Humanities) grozi ukinitev. Trumpova administracija namerava namreč ukiniti njuno subvencioniranje.

Auster, nekdanji podpredsednik in tajnik Ameriškega PEN, je po pisanju portala The Guardian tudi priznal, da doslej ni želel prevzeti bremena vodenja te organizacije. Po novem dvomi, da bi še lahko živel sam s seboj, če v času Trumpovega predsedovanja ZDA ne bi prevzel te vloge.

Eden vidnejših ameriških literatov v zadnjih 30 letih je še povedal, da so ga rezultati volitev novembra šokirali. "Bil sem skrajno osupel, da smo prišli do tega. Te volitve so se mi zdele najgrozljivejše od vseh, kar sem jih doživel," je še povedal.

Trump na splošno na svoji strani nima vidnejših predstavnikov iz sveta umetnosti in kulture. Številni so se že v času kampanje iz njega norčevali, ko pa je Trump na predsedniških volitvah zmagal, jih je minilo veselje do pokanja šal. Zdaj jih prevzema zaskrbljenost.