Slovenija 1.2.2017 12:07

Direktor frankfurtskega knjižnega sejma Boos: Slovenija ima v mednarodnem prostoru še veliko pokazati

Ljubljana, 1. februarja - Javna agencija za knjigo je prvič na formalnem obisku v Sloveniji gostila vodstvo frankfurtskega knjižnega sejma zaradi projekta Slovenija, častna gostja. Slovenijo sta obiskala direktor sejma Jürgen Boos in vodja programa častna gostja Simone Bühler. Opravila sta srečanja in se seznanila s stanjem knjige v Sloveniji. Nad videnim sta navdušena.

"V dveh dneh sem o Sloveniji izvedel več, kot sem si predstavljal, s sodelavko se vračava z zelo močnimi vtisi. Pomen literature in kulture nasploh je tukaj zelo velik. Mreža javnih knjižnic in stabilna državna podpora založništvu, ki je pri tako majhnem trgu zelo pomembna, sta me fascinirali. Verjamem, da ima Slovenija v mednarodnem prostoru še veliko pokazati," je povedal Boos.

V torek sta gosta opravila formalne pogovore z ministrom za kulturo Antonom Peršakom in s predsednikom države Borutom Pahorjem, ki je prevzel tudi častno pokroviteljstvo kandidature Republike Slovenije za častno gostjo frankfurtskega knjižnega sejma.

Gosta sta obiskala številne založbe in knjigarne, srečala sta se z avtorji, med njimi tudi z Majo Haderlap, Borisom A. Novakom, Dragom Jančarjem in Janijem Virkom. Poleg Narodne in univerzitetne knjižnice sta si gosta ogledala tudi Narodno galerijo, Semeniško knjižnico, Plečnikovo hišo, Moderno galerijo ter osrednjo enoto Mestne knjižnice Ljubljana. Srečala sta se tudi s predstavniki Društva slovenskih pisateljev, Društva slovenskih založnikov in Goethejevega instituta.

Na frankfurtskem knjižnem sejmu se v prihodnjih letih kot države častne gostje predstavljajo Francija (2017), Gruzija (2018), Norveška (2019) in Kanada (2020), Slovenija je med državami kandidatkami za nastop leta 2021. Država takrat praznuje tudi 30-letnico osamosvojitve, v drugi polovici leta pa predseduje Svetu EU, so v sporočilu za javnost zapisali pri Javni agenciji za knjigo (JAK).

O izbiri častne gostje odloča nadzorni odbor sejma na predlog direktorja sejma. Odločitev o naslednji državi bo najverjetneje znana konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Javna agencija za knjigo s podporo slovenskih založnikov in drugih deležnikov s področja kulture izvaja pripravljalne in organizacijske aktivnosti za ta projekt od leta 2015.

Direktor JAK Aleš Novak je ob obisku vodstva frankfurtskega knjižnega sejma povedal, da projekt Slovenija, častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma sodi med najpomembnejše na področju mednarodnega predstavljanja in širše uveljavitve slovenske kulture v mednarodnem prostoru, ne samo v Nemčiji.

"Na JAK v zadnjem obdobju razvijamo okoliščine za čim uspešnejšo predstavitev, obisk vodstva sejma je za nas potrditev, da smo jih v dosedanjih pripravah in z načrtovanimi dejavnostmi prepričali o resnosti svojih namer in tudi o potencialu vseh deležnikov na področju knjige in kulture za uspešno izvedbo tega pomembnega projekta," je še povedal Novak.